GLASAĆE DOK SU ŽIVI: Veruju da se redovnim izlaskom na birališta bore za budućnost svoje dece i unuka

J. GOČANIN - Š. MAROVIĆ

18. 06. 2020. u 19:52

GLASAM za bolju sadašnjost i budućnost omladine i obezbeđivanja e poslova za njih.

ГЛАСАЋЕ ДОК СУ ЖИВИ: Верују да се редовним изласком на биралишта боре за будућност своје деце и унука

Foto: Novosti arhiva

Mene možda neće biti za koji dan, mesec ili godinu, ne zna se kako je kome suđeno, nisam ja više bitna. Koliko sam radila, toliko sam i zaradila, ne žalim se. Ali osnov svega je rad, on stvara porodicu. Bez posla nema ni ženidbe, ni udaje, ni potomaka. Džabe putevi i ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, ako tuda nema ko da prolazi.

Ovako za "Novosti" govori sedamdesetčetvorogodišnja penzionerka Milena O. iz okoline Lazarevca.

Ne podržava stav da ljudima starijim od 65 godina treba ukinuti pravo glasa, jer je to prvenstveno, kaže, dužnost svakog građanina.

- Pa ja sam živa, nisam umrla, naravno da ću glasati. Čujem ja, pričaju mladi da mi penzioneri još uvek glasamo za Tita, a šale se da ni ne znamo da Miloševića nema na listi. Ne ljutim se zbog toga. Ni priče da mi određujemo budućnost omladini i da to nije u redu mi ne smetaju, samo smatram da nisu u pravu - pomalo razočarano priča naša sagovornica.

Kako kaže, član je jednog penzionerskog društva koje im često organizuje izlete i druženja. Zadovoljni su, ali mladi nisu, jer retko ko radi ono za šta se školovao i malo je onih koji su zadovoljni platom.

- Najbolje se živelo sa Titom na vlasti, posle njega je sve krenulo nizbrdo - objašnjava Milena. - Ali, mislim da je došlo "zadnje" vreme da se narod izbori prvenstveno za usvajanje nekog zakona kojim bi se regulisalo zaposlenje mladih i odredila pristojna minimalna satnica koju bi i privatnici morali da poštuju. Rezultat toga će biti veći broj sklopljenih brakova, videćete. Za to ja glasam!

MILION IZAĐE NA BIRALIŠTA

PENZIONERA u Srbiji ima oko milion i sedamsto hiljada, tako da nije teško zaključiti da su oni značajna ciljna grupa koja može i da prelomi izborni rezultat. Ako se pogleda u prošlost, uočava se i da su oni revnosni glasači, jer ih je do sada na birališta uglavnom izlazilo oko milion. Zbog toga mnogi smatraju da ona stranka koja privuče penzionere može da računa na ozbiljan rezultat na predstojećim izborima.

S druge strane, potpredsednik PUPS-a i predsednik Udruženja penzionera Novi Sad, Momo Čolaković, kaže da najstariji građani u velikom broju odlučuju da izađu na izbore i podrže neku izbornu listu.

- Nesumnjivo je da su penzioneri najlojalniji izlasku na biračka mesta, a u našem gradu je na poslednjem glasanju to pravo iskoristilo više od 75 odsto njih - priča naš sagovornik. - Ono što je mojoj populaciji najbitnije jeste odgovornost koju osećaju kao građani. Naravno, tu je i bolja budućnost za naše najbliže, decu i unuke i otvaranje novih radnih mesta. Kao i ekonomski aspekt koji igra veliku ulogu.

Program koji određene stranke prezentuju i koliko prostora daju uređenju boljeg životnog standarda najstarijih sugrađana takođe bitno utiče na njihovu odluku.

- Penzioneri zbog slabijeg korišćenja interneta i mobilnih telefona, najviše informacija saznaju putem medija - napominje Čolaković. - Zbog toga je važno šta stranke nude i načini na koji se predstavljaju. Treba izneti program koji će omogućiti uređenje centara za stare, socijalnih ustanova, uvođenje raznih ekonomskih povlastica i mera da oni sa svojim idejama učestvuju u svakodnevnom funkcionisanju države ili bilo koje lokalne samouprave.

Foto: Novosti arhiva

Kao jednu od najvažnijih stvari koje najstariji građani zahtevaju da bi svoj glas dali određenoj partiji, Čolaković navodi povećanje penzija i ističe da je nedopustivo da one budu manje od 50 odsto prosečne plate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!