"TEŠKI DANI SU PRED SRBIJOM" Brnabić: Odgovornost je na svima da pokušamo da imamo unutrašnju stabilnost

Novosti online

24. 04. 2024. u 10:21

PREDSEDNICA Narodne skupštine Ana Brnabić bila je gost Jutarnjeg programa na TV Pink. Brnabićeva je govorila o svim aktuelnim temama.

ТЕШКИ ДАНИ СУ ПРЕД СРБИЈОМ Брнабић: Одговорност је на свима да покушамо да имамо унутрашњу стабилност

Foto: Printscreen

Brnabićeva se na početku osvrnula na izjave Aleksandra Jovanovića Ćute da se ispod Skupštine Srbije nalazi zlato.

- Nadam se da je bila šala i sarkazam, da narodni poslanik priča takve gluposti, da ima ekskluzivnu informaciju da ispod Skupštine ima zlato. Neozbiljno, stvarno, ali šta da radite - kazala je Brnabićeva.

Ona je potom govorila o zahtevima opozicije, koji se tiču izbora.

- Mi smo u konstantnim izborima praktično od oktobra prošle godine. Prvi njihov zahtev je bio da idemo na vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine. Predsednik Vučić prihvatio je zahtev opozicije i raspisao izbore za decembar. Mi smo u konstantnom izbornom magnovenju, iako je situacija u svetu svakim danom sve komplikovanija. U svim tim okolnostima Srbija se odlično bori, pritisnuta sa svih strana, to je sada potvrdio i MMF. Direktorka MMF-a rekla je da je Srbija svetla tačka na evropskom kontinentu. Danas je izašao novi izveštaj o stepenu sreće, kojim je Srbija u poslednjih 10 godina najviše napredovala i daleko je na prvom mestu. Mi smo u teškim okolnostima uspeli da idemo napred i da se borimo i da postignemo sve ono što smo obećali građanima. Ali nekako uz sve te pritiske, mi držimo tu 2024. godinu u tom nekom izbornom stanju, što je loše jer je vama potrebna unutrašnja stabilnost. Zbog toga je nama bilo važno da se u skladu sa Ustavom i zakonima održe izbori u Beogradu. Onda je predsednik Vučić apelovao da usvojimo sve što se može usvojiti, da pokažemo konstruktivnost, da imamo dijalog. Tako da smo usvojili i njihov zahtev da svi izbori budu 2. juna, da završimo te izbore i nastavimo dalje - kazala je Brnabićeva.

"Nacionalni interes da dođe do spuštanja tenzija"

- U ovom trenutku je nacionalni interes da dođe do spuštanja tenzija, da postoji dijalog između vlasti i opoziciji. Zarad ozbiljnosti i odgovornosti, poštovanja prema građanima, vi imate dijalog, saslušate i pokušate da usvojite njihove zahteve. Ja moram opet da se zahvalim svima na korektnosti, zato što smo mi uspeli da uspostavimo taj dijalog, ti sastanci su izuzetno teški, ali opet produktivni. To je najvažnije za naše građane. Da pokažemo da smo odrasli, ozbiljni, odgovorni ljudi. Ovo usvajanje izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima ipak je pokazalo da smo na dobrom putu - dodala je predsednica parlamenta.

Ona je istakla da su teški dani pred Srbijom.

- Mi smo usred jedne oluje, gde različiti vetrovi sa svih strana udaraju po Srbiji. Naše je da držimo taj kurs. Odgovornost je na svima nama da pokušamo da imamo unutrašnju stabilnost u najvećem mogućem spektru, koliko god je to moguće. Da pokušamo da postignemo unutrašnju stabilnost, taj unutrašnji dijalog - kazala je.

O izjavama Vladete Jankovića

Brnabićeva je, potom, komentarisala izjave Vladete Jankovića. Predsednica Skupštine Srbije rekla je da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu, a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

- Strašno je to. Nisam imala šta da kažem osim hiljadu puta sramota. Da kažete svim građanima Srbije da je njihova agenda da je što gore po Srbiju, to bolje za opoziciju. To što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savetu Evrope, to se ne nameće Vučiću, već Srbiji. To što se dešava sa rezolucijom o Srebrenici, to se ne dešava Vučiću, nego Srbiji. Vi gledate to kao vašu šansu i sreću, samo zato što mislite da će to malo da oslabi Vučića. To neće oslabiti Vučića, jer narod vidi koliko se on bori. Vi mislite da će ako to nasilno proguraju da šteti Vučiću, neće. To što je radost dela opozicije, to govori o njima, da ih ne zanima nacionalni interes i pravda. Kakav god da je ishod, ceniće se borba i hrabrost koju je Aleksandar Vučić ponovo pokazao - rekla je Ana Brnabić.

- Ti Šolakovi mediji, sramota. Da li ja želim dijalog, želim. U ovakvim situacijama da vi imate novinara koji spočitava Vučiću. Koliko vam treba energije, emotivne snage, koliko je tamo, a posebno sada nefer. Vidite kada se Vučić pobunio, kada je predsedavajuća izgubila živce... Vidite da se ta njena zamenica grli sa Vjosom Osmani. Onda imate ovde one koji napadaju Vučića i Biljanu Pantić Pilju. Pilji isto svaka čast, borila se, nijednog trenutka nije ustuknula. Kada se borite za Srbiju, nema tu razlika političkih. Ali da imate nekog novinara koji sve ovo iskoristi i napadne našu delegaciju i predsednika. Ja da sam novinar u toj redakciji, rekla bih otpustite me, ruku mi isecite, neću to da radim. Njima Šolak kaže, što gore po Srbiju, to bolje po mene. Onda valjda cilj opravdava sredstvo - navodi predsednica Skupštine.

O izjavama Zdravka Ponoša

Ona se dotakla i izjava Zdravka Ponoša da su u UN "prevaspitali Vučića" i rekla je da je to jadno.

- Vi vidite i sada da je to jedna istovetna politika, a to je što gore to bolje. Neće to oslabiti Vučića, to je protiv Srbije i srpskog naroda. Opet da kažem, beskrajno hvala onima iz opozicije, kao što je Jelena Milošević, koji su istupili. Oni koji su došli na dijalog, hvala im, koji su hteli da se dogovorimo, hvala im. Vuk Jeremić je rekao da hoće da pomogne, hvala mu. Ovo je borba za Srbiju. Imaćete mnogo zemalja koje će biti uzdržane - kazala je Ana Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)