SAVOVIĆ NASTAVLJA DA GLUMI ŽRTVU: Tužiteljka preko prozapadnih medija i političkih NVO pokušava da utiče na srpsko pravosuđe

Novosti online

27. 02. 2024. u 20:15

U POSLEDNjE vreme, slučaj tužiteljke Bojane Savović privlači pažnju javnosti, ne samo zbog pritužbi koje je protiv nje podneo glavni javni tužilac Nenad Stefanović, već i zbog naglašenog uticaja koji je pokušala da ostvari preko prozapadnih medija i političkih NVO.

САВОВИЋ НАСТАВЉА ДА ГЛУМИ ЖРТВУ: Тужитељка преко прозападних медија и политичких НВО покушава да утиче на српско правосуђе

FOTO: Arhiva novosti

Prvo, važno je naglasiti da je glavni javni tužilac Nenad Stefanović podneo pritužbu protiv tužiteljke Savović pred etičkom komisijom, što je u sebi samo po sebi seriozan slučaj. Međutim, ono što izaziva još veću zabrinutost je način na koji je Savović pokušala da utiče na ishod ovog postupka.

Preko prozapadnih medija, tužiteljka Savović je pokušala da manipuliše javnošću i izvrši pritisak na etičku komisiju. Ovakvi pokušaji uticanja na pravosudni proces su nesumnjivo neetički i ugrožavaju integritet pravosudnog sistema. Umesto da se poštuje proces i da se sagledaju svi dokazi i argumenti, pokušavanje da se utiče na ishod preko medijskih kampanja predstavlja zloupotrebu postupka.

Dodatno, tužiteljka Savović se za vreme izborne kampanje javno oglašavala preko organizacije Proglas, koja, iako je formalno društvena organizacija, deluje politički. Ovakvo dejstvo nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, koji zahtevaju nezavisnost pravosudnog sistema od političkih interesa. Informacija da Proglas navodno finansiraju strane ambasade dodatno usmerava pažnju na potencijalni spoljni uticaj na rad srpskog pravosuđa preko brojnih NVO.

Ovakvi slučajevi iskorišćavanja pravosudnog sistema u političke i interesne svrhe su nesumnjivo neprihvatljivi. Onemogućavaju nezavisno i objektivno donošenje odluka, što može dovesti do ugrožavanja prava i sloboda građana, kao i do nedovere u integritet pravosudnog sistema.

Stoga, neophodno je da se ovakve aktivnosti detektuju, istraže i sankcionišu u skladu sa zakonom. Tužilaštvo i organi nadležni za nadzor nad pravosudnim sistemom treba da posvete posebnu pažnju ovakvim slučajevima i da primene odgovarajuće mere kako bi se osigurala nezavisnost i objektivnost pravosudnog procesa.

Istovremeno, važno je i da se javnost obrazuje o značaju poštovanja principa vladavine prava i nezavisnosti pravosudnog sistema, kao i o potencijalnim opasnostima od spoljnih uticaja na ove institucije. Samo kroz usvojenje i odbranu ovih vrednosti možemo osigurati da pravosudni sistem funkcioniše u interesu svih građana, a ne u interesu političkih ili spoljnih aktera.

(Vaseljenska)

BONUS VIDEO: LAŽI OPOZICIJE O KRAĐI IZBORA RUŠE SE KAO KULE OD KARATA: Njihov cilj je destabilizacija Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOTLE DOŠLO! Evo od koga je Novak Đoković zatražio teniski savet (FOTO)