VUČIĆ PUSTIO U RAD SISTEM "PRONAĐI ME": Hitno obaveštavanje kad nestane dete (VIDEO)

Novosti online

25. 10. 2023. u 08:59 >> 09:48

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

ВУЧИЋ ПУСТИО У РАД СИСТЕМ ПРОНАЂИ МЕ: Хитно обавештавање кад нестане дете (ВИДЕО)

Foto Novosti

Predsednik pustio u rad sistem "Pronađi me"

Predsednik Vučić dao je dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra u Upravi policije MUP-a za slanje hitnog obaveštenja o početku rada sistema "Pronađi me" u Srbiji.

Obraćanje Vučića

Predsednik je započeo obraćanje rečima Nelsona Mendele: "Pravi karakter jednog društva najbolje se oslikava u tome kako se to društvo ophodi prema svojoj deci".

- Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo. Niko. Ukupan broj raspisanih objava za nestalim maloletnim licima u prethodne dve godine je bio 3889 od čega je 3859 obustavljeno. 30 osoba u dve godine nije obustavljeno. Tih 30 osoba nisu 0,8 posto, ostatak od onih 99,2% koji su pronađeni, to je tridesetoro dece. Ako ovaj sistem "Pronađi me" pomogne da samo jedno dete u naredne dve godine od nekih 30 pronađemo, sav angažman MUP-a, Vlade, države, sve pare koliko košta sistem, bilo šta, isplatile su se dvostruko, i svaki taj život deteta je neuporedivo važniji od svega drugog. Zvuči kao patetična floskula, ali je potpuno istinito. Kada ste u državi oprhvani problemima, malo ko ima problema kao mi, onda gledate kako da rešavate te probleme, a od toga ne vidite ponekad osnovne stvari. Video sam to juče u Leskovcu. Vi mislite da se to podrazumeva, da ste to uradili, onda shvatite da i te osnovne stvari niste uradili. Tako i sa decom. Koliko malo vremena sa njima provodimo. Istovremeno lako pronalazimo krivca u nekom drugom. Mislim da zaista ne postoji ništa važnije, da se smanji vršnjačko nasilje. Danas ga ima mnogo manje, ali ga danas vidimo, zahvaljujući socijalnim mrežama. To nasilje ostavlja trajne posledice na našu decu. Ponosan sam na to što ste uspeli da napravite ovo, da budemo jedini u regionu, da ćemo moći da se pohvalimo da smo dečje živote sačuvali. Kada dobijete statistiku iz MUP-a, ne možete da se oduprete utisku da ste mogli više i bolje - kazao je predsednik.

- U eri smo kada smo pokvarili sebe i decu. Nikada se neću saglasiti sa time da ne možete deci da date četvorku u školi. Očigledno ćemo morati mnogo toga da popravimo - dodao je Vučić.

- I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem - da, tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu - poručio je predsednik.

Foto Novosti

Potpisivanje sporazuma

Sporazumi su potpisani između resornih ministarstva, MUP-a i Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Sporazume su potpisali ministri Bratislav Gašić i Mihailo Jovanović. Ministar Gašić potpisao je sporazum i sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem. Gašić je potpisao sporazum i sa državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lavom Pajkićem.

Obraćanje ministra Gašića

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nisu imali nijednu dilemu da ovaj sistem zaživi u Srbiji.

- Deca su najranjiviji deo našeg društva. Danas je veliki dan za državu Srbiju i našu decu. Da im pokažemo da smo tu uvek za njih i da mogu da nam veruju. Naučićemo da više verujemo jedni drugima. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. Mi imamo kapacitete, znanje, volju - naveo je Gašić.

Foto Novosti

Kako će sistem Pronađi me funkcionisati u praksi

Javnosti je na licu mesta prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Obraćanje ambasadora Hila

Američki ambasador Kristofer Hil kazao je da je potrebno da se svi uključe u ovaj program.

- Želim da vam kažem koliko sam ponosan da predstavljam u ovome američku ambasadu. Veoma je važno da se razume da ne postoji ništa važnije od brige o deci. Amber alert program je veoma važan. Važno je da učimo jedni od drugih. Bezbednost dece je globalna odgovornost - istakao je Hil.

Foto Novosti

Obraćanje Igora Jurića

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) obratio se na početku prisutnima i zahvalio svima što učestvuju u razgovoru o temama koje su od krucijalne važnosti za bezbednost dece.

- Uradili smo mnogo toga do sada. Sa ponosom mogu da istaknem da ovakav sistem ne postoji ni u jednoj zemlji u regionu. Predsednik Vučić je neko ko je najzaslužniji što je ovaj sistem zaživeo. Predsednik i ja smo razgovarali, i to kao dvojica očeva. Prošli smo kroz jedan težak period, tragediju u školi, kada je dete ubilo decu. Moramo mnogo više pažnje da posvetimo prioritetima, a taj prioritet su deca. Imaćemo veliku pomoć države, krenućemo sa preventivnim radom sa decom koja imaju problem u ponašanju - kazao je Jurić.

Foto Novosti

- Imamo ovde velike heroje, koji su izgubili decu u velikim tragedijama. Ovde je otac Sofije Negić, ubijene u školi na Vračaru. Ja mogu da se zahvalim svima koji su ovo podržali, svima koji su bili u radnoj grupi za implementaciji ovog sistema. Niste svesni koliko je važno pronaći jedno dete. Imam veliku stvar da istaknem, i ovom prilikom moram da se zahvalim i mojoj Tijani - istakao je Igor Jurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana