RUSIJA UZ SRBIJU: Nebenzja postavio na mesto Osmanijevu, pa poručio - Srbi izloženi svakodnevnim napadima

Novosti online

24. 10. 2023. u 00:27

PREDSTAVNIK Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja stao je na stranu Srbije na večerašnjoj sednici i ukazao na "smotane" pokušaje Vjose Osmane da Rusiju umeša u događaje na Kosovu i Metohiji.

РУСИЈА УЗ СРБИЈУ: Небензја поставио на место Османијеву, па поручио - Срби изложени свакодневним нападима

Foto: Profimedia

Kako je napomenuo, u aprilu je Priština postavila svoje "gradonačelnike" u opptšinama na severu, iako su ih Srbi bojotovali, a izlaznost bila 3 odsto. Zapad je priznao te izbore.


Predstavnik Rusije je napomenuo da su na Kosovu i Metohiji svakodnevni napadi na Srbe, kao i da im se otima imovina.

Ukazao je na više od 420 etnički motivisanih napada na Srbe od dolaska na vlast stranke Aljbina Kurtija i ukazao na paljenje kuća srpskih povratnika.

Upozorio je i na činjenicu da bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaje kiseonika, ali i na to da Aljbin Kurti sabotira obavezu da formira ZSO.

On je rekao da Rusija ima mnogo pitanja o događajima u Banjskoj, a da prvo nije jasno zašto međunarodni predstavnici nisu uticali da zaustave suprotstavljene strane.

Nebenzja je upozorio da je opasno svaljivanje krivice na Beograd, kao da Priština ima "kard blanš" da vrši pritisak na srpski narod na KiM. Posledice toga bi mogle da budu samo užasne i vratile bi proces na konflikt.

Zapad nije sačekao rezultate istrage, već je odmah okarakterisao događaj kao teroristički akt, naveo je predstavnik Rusije.

On je prozvao i Zapad koji naoružava i obučava kosovske Albance i koristi bazu Bondstil za to, dok je namena te baze bila mirovna.

Dok Priština ne poštuje međunarodne sporazume, kao i sporazume postignute uz posredovanje EU, Brisel im pomaže u članstvu u toj zajednici, ukazao je Nebenzja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave