SRBIJA JAK GLAS MALIH: Analiza "Novosti" - Šta je pokazao nastup predsednika Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

S.Rovčanin Tomković

23. 09. 2023. u 09:00

PRINCIPI međunarodnog prava postoje, ali samo na papiru. Zapad ih primenjuje selektivno, pokušavajući da nametne stavove malim zemljama. Umesto da Ujedinjene nacije budu adresa za rešavanja konflikata, njihov uticaj velike sile svesno sapliću. Ipak, podsećajući na pravilo - jedna zemlja, bila mala ili velika, jedan glas, tokom diskusija na Generalnoj skupštini UN, čije se zasedanje juče završilo, video se otpor dominaciji Zapada.

СРБИЈА ЈАК ГЛАС МАЛИХ: Анализа Новости - Шта је показао наступ председника Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација

Foto: UN Photo/Cia Pak

U svom govoru, predsednik Aleksandar Vučić više od 20 puta je pomenuo reč "principi" govoreći da je Srbija dosledna u poštovanju međunarodnog prava. Bio je glas malih zemalja i zahvalio se većini sveta koja ne priznaje lažnu državu Kosovo uprkos brojnim pritiscima.

- Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane u istoriji, bude na ponos našeg naroda da je jedan od retkih koji može da kaže istinu. To neće doprineti ničemu, ali osnažiće našu poziciju, jer znaju da znamo i da ne pokušavaju, da misleći da ne razumemo, dobiju nešto što nije moguće. Male države se sada bore za svoj glas, miris slobode se oseća svuda, širi se svetom i to neće moći da se zaustavi. On je istakao i da je mir postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, jer je na delu primena dvostrukih aršina:

- Svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine. A naša zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN. Nekadašnji američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri rekao je da je predsednik Vučić u pravu kada kaže da su SAD zajedno sa nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle Ujedinjene nacije i sa NATO ušle u kampanju bombardovanja Srbije 1999. godine.

- Tačno je da je ista ta  grupa zemalja jednostrano priznala nezavisnost Kosova, mimo UN. Posledica ovoga je da je Putin to mogao da iskoristi kao opravdanje za svoju upotrebu nasilja u Ukrajini. Potpuno tačno. Problem je što je to kao kada pozvonite na zvono i sada nema vraćanja nazad. Naš fokus je usmeren na pokušaj povezivanja celog ovog regiona kako bismo išli napred i radili zajedno - rekao je Montgomeri za "Kosovo onlajn".

Diplomata u penziji Branko Branković, koji je deo radnog veka proveo i kao predstavnik Srbije pri UN, rekao je, za "Novosti", da je predsednik vrlo dobro povezao slučaj Kosova i Metohije, koji nas najviše tangira, sa Poveljom UN i osnovnim principima.

- On je citirao i predsednika Sjedinjenih Američki Država Džozefa Bajdena koji je kao najvažnije vrednosti naveo teritorijalni integritet i suverenitet i rekao da teritorijalni integritet Ukrajine, ali šta je sa Srbijom, čiji je integritet narušen bombardovanjem. Ne može Povelja UN i principi da važe za jedne, a za druge ne - jasan je Branković.

On je dodao da će ovaj govor sada pomoći Vučiću u bilateralnim susretima gde će, pogotovo u razgovorima sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike, moći da potegne argumente o duplim standardima.

- Ako se zalažete za teritorijalni integritet Ukrajine, zašto ste onda priznali Kosovo? Ubeđen sam da će to doprineti da još država preispita svoje odluke. Siguran sam da su mnogi priznali tzv. Kosovo pod pritiscima SAD, a da nisu znali ni gde se nalazi - naveo je Branković.

On se osvrnuo i na navode opozicije da je sala dok je govorio Vučić bila poluprazna. On objašnjava da je praksa da se, kada neko govori, sekretarijatu i svim delegacijama razdele kopije govora.

- I ne treba očekivati punu salu, to se dešava jedino kada govore akteri država koje su u ratnom stanju. Svi imaju tokom debate veoma napregnut program boravka, bilateralne sastanke, bukvalno su sva slobodna mesta u prostorijama zgrade Ujedinjenih nacija popunjena sastancima. I zbog toga nikada nisu puni stolovi u sali. Kada se sve završi, štampa se i zvaničan dokument sa govorima i onda se oni čitaju sa velikom pažnjom - objasnio je naš sagovornik.

Zlatne poluge za albanskog lobistu

ŠEF Komiteta za spoljne poslove u američkom Senatu Robert Bob Menendez, jedan od najprilježnijih albanskih lobista u Vašingtonu, osumnjičen je da je primio mito u zlatnim polugama koje vrede više od 400.000 evra. Kako sumnjaju federalne vlasti, Menendez je zauzvrat uticao na ishode u nekoliko krivičnih predmeta, odnosno na sudije da njegovim finansijerima presude blažim kaznama ili ih u potpunosti oslobode. Menendez je poznat po lobiranju za lažnu državu, pa je nedavno rekao da "Vučić jedno govori pred srpskim narodom, a drugo pred međunarodnom zajednicom" i protiv je formiranja ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)