"KRIZA NA SEVERU KIM REŽIRA SE U PRIŠTINI": Petković sa britanskim zvaničnicima

Tanjug

24. 08. 2023. u 15:58

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom, a sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji Nj. e. Edvard Ferguson.

КРИЗА НА СЕВЕРУ КИМ РЕЖИРА СЕ У ПРИШТИНИ: Петковић са британским званичницима

Foto: Tanjug

Petković je ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Kriza u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu - istakao je Petković.

On je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i pokušaja otimanja zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija, između ostalih i Kancelarije za KiM, PIO fonda i drugih.

Petković je naglasio da je ovo samo jedan u nizu poteza koji vodi ka novom podizanju tenzija i izazivanju krize, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije situacije na terenu, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru KiM.

Tome bi doprinelo i formiranje Zajednice srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

BONUS VIDEO: "SVI SU NA SVOM RADNOM MESTU": Simić demantovao da su ispražnjene prostorije PIO fonda u Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (39)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima