ZOVU DA SE DAJU PARE ZA "VOJSKU" Takozvano Kosovo formiralo specijalni fond u koji idu donacije za "oružane snage"

S.S.R.

18. 07. 2023. u 14:57

NAORUŽAVANjE tzv. vojske Kosova, čije je postojanje direktno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, nije izazvalo nijednu reakciju iz međunarodne zajednice, iako se premijer lažne države Aljbin Kurti slikao pored bespilotnih letelica "bajraktar TB-2" koje su kupljene od Turske. Pohvalio se i da je za dve godine dupliran broj vojnika i da je budžet za oružane snage sve veći.

ЗОВУ ДА СЕ ДАЈУ ПАРЕ ЗА ВОЈСКУ Такозвано Косово формирало специјални фонд у који иду донације за оружане снаге

Foto Tanjug/AP

Prema Rezoluciji 1244 jedina vojna formacija koja može boraviti na tzv. Kosovu je Kfor, a i pored toga se u južnoj srpskoj pokrajini uveliko odvija proces naoružavanja tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (osnovane 2009. godine) uz direktnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su u više navrata upozoravali da Priština "nema pravo da formira takozvanu vojsku Kosova, niti da naoružava pripadnike tzv. kosovskih bezbednosnih snaga". I predsednik Aleksandar Vučić je ranije upozoravao da Turci ozbiljno naoružavaju Prištinu i da ih baš briga za međunarodno pravo:

- Oni prave njihovu vojsku koja ne sme da postoji. Kažu da se to promenilo činjenicom da su postali nezavisni. A nezavisni su po pravu jačeg koje je proisteklo iz agresije.

U stranim medijima se pominjalo da se uz pomoć NATO-a prećutno formira tzv. kosovska vojska, a da zdušno pomažu SAD, Nemačka, Velika Britanija i Turska. Posebnu ulogu ima Bundesver, koji je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa "volf", osigurava logističku i obuku vojne policije. Uglavnom američki generali u penziji obučavaju pripadnike tzv. kosovske vojske, a kao donaciju SAD dobili su 50 oklopnih vozila "hamvi".

Budžet tzv. KBS za 2023. godinu iznosi 123 miliona evra, a tokom 2022. godine u inostranstvu je obučeno 2.547 vojnih lica. Snage trenutno broje oko 3.500 vojnika, a prema planu Prištine do 2028. godine treba da ih bude 8.000 (5.000 oficira i vojnika i 3.000 rezervista).

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj pozvao je juče građane da doprinesu ulaganju donacijom u Fond bezbednosti.

- Naša vojska se kroz ulaganja u naoružanje i drugu vojnu opremu kontinuirano konsoliduje. Da bismo bili još jači da garantujemo bezbednije Kosovo, svi vi, dragi građani, možete da doprinesete donacijom u Fond bezbednosti na aktivnom računu unutar ili van zemlje - napisao je na "Fejsbuku".

Inače, bespilotne letelice "bajraktar TB2" spadaju u naoružanje koje ima dugu izdržljivost na srednjoj visini, sa rekordom leta do 27 sati i tri minuta, a pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. Osim toga, vojska lažne države ima i jurišne puške "hekler i koh", ručne bacače M-79 "osa", vozila "hamer" koja su dobili od SAD, kao i oklopne transportere "otokar kobra"...

Bisljimi nepoželjan u Tirani

NA sastanku koji je juče održan u Tirani za lidere Zapadnog Balkana nije bilo predstavnika tzv. Kosova, jer je učešće potpredsedniku tzv. Vlade Besniku Bisljimiju odbijeno, preneli su prištinski mediji. Kurti, koji je bio pozvan u Tiranu na sastanak koji se održava u okviru Berlinskog procesa, odlučio je da učestvuje na simpozijumu koji se održava na Kritu, a kao predstavnik tzv. Kosova trebalo je za stolom da bude Bisljimi. Međutim, on je odbijen, jer je "njegov nivo sporedan i nije pogodan". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu