RUSIJA I KINA VRAĆAJU KOSOVO NA STO U UN:Srbija otpočela diplomatsku akciju za zakazivanje posebne sednice SB UN

S.Rovčanin Tomković

14. 07. 2023. u 10:00

SRBIJA je i otpočela diplomatsku akciju koja bi trebalo da rezultira održavanjem sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će tema biti progon i teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saznaju "Novosti".

РУСИЈА И КИНА ВРАЋАЈУ КОСОВО НА СТО У УН:Србија отпочела дипломатску акцију за заказивање посебне седнице СБ УН

Foto AP

Prema našim informacijama, zvanični Beograd pokušaće sam da objasni koliko je bitno održavanje sednice, pogotovo u trenutku kada u Evropi bukti rat u Ukrajini, te bi još jedan eventualni sukob napravio bezbednosni haos na Starom kontinentu. Takođe, značajno je da ostane zabeleženo da je naša zemlja zahtevala da se pred SB UN, koji je i doneo Rezoluciju 1244 o KiM, pokrene tema o tome zašto se ona krši i odgovori na pitanja - kako je moguće da se formiraju tzv. kosovske snage, a jedine koje su dozvoljene u južnoj pokrajini su trupe Kfora, zašto se ne dozvoljava povratak do 1.000 pripadnika naših vojnika i policajaca i zbog čega se oko 250.000 proteranih Srba još nije vratilo.

S obzirom na to da naša zemlja nije članica SB UN, sednicu će, na našu molbu, morati da zakaže neka od država u ovom telu, a to će najverovatnije biti Rusija ili Kina. Ove dve zemlje ne priznaju tzv. Kosovo i stoje na stanovištu odbrane teritorijalnog integriteta Srbije u međunarodnoj areni.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, kao i diplomatskim predstavnikom Rusije Aleksandrom Bocanom-Harčenkom.

Posle razgovora sa predstavnicom Pekinga istakao je da ju je obavestio o ugroženosti Srba na KiM i o neophodnosti održavanja posebne sednice Saveta bezbednosti UN.

- Detaljno sam obavestio ambasadorku o delikatnosti bezbednosne situacije, koja narušava stabilnost celog regiona. Istakao sam neophodnost održavanja posebne sednice Saveta bezbednosti UN, kako bi celokupna svetska javnost saznala o tenzijama na KiM i teškom položaju Srba - naveo je Vučić i dodao da se zahvalio na jasnom i doslednom stavu Kine o nalaženju rešenja u okvirima dijaloga i Rezolucije 1244 SB UN, kao i na podršci naporima Srbije da očuva teritorijalni integritet i suverenitet.

Ambasadorka Čen Bo je istakla da Peking podržava nalaženje rešenja u okvirima dijaloga i Rezolucije 1244, kao i da uvek podržava legitimne i racionalne zahteve Srbije.

Vučić je Harčenku govorio o pokušajima ugrožavanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, političkom, pravnom i fizičkom nasilju koje Priština primenjuje nad Srbima na KiM i rekao da se naša zemlja nalazi u izuzetno teškoj situaciji, te će zato tražiti sednicu SB UN. Ponovio je da se Beograd isključivo zalaže za očuvanje mira. Ambasador Rusije je odgovorio da zvanična Moskva prati sva događanja i razume poziciju Srbije, kao i svu delikatnost situacije. Moskva je i ranije podržala predlog Vučića da je neophodna sednica na Ist Riveru o KiM.

Inače, Savetom bezbednosti trenutno predsedava Velika Britanija, a od avgusta "štafetu" preuzima Amerika. Ima 15 članica. Pet su stalne - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija. Među deset nestalnih trenutno su Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švajcarska i Ujedinjeni Arapski Emirati. Od trenutnog sastava SB UN, devet država je priznalo tzv. Kosovo (SAD, Velika Britanija, Francuska, Albanija, Gabon, Japan, Malta, Švajcarska i UAE). Gana je povukla priznavanje 2019. godine, a lažnu državu ne priznaje još pet članica SB UN - Rusija, Kina, Brazil, Ekvador i Mozambik.

Kada neka zemlja zatraži sednicu, predsedavajući treba da je zakaže bez većih odlaganja, otprilike u narednih mesec dana. Na njoj ima pravo da govori i predstavnik države koja nije članica SB UN koja je zainteresovana strana, ali bez prava glasa. n

Sa Žiofreom o izgradnji pruge

PREDSEDNIK Vučić saopštio je juče da je na radnom ručku sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom razgovarao o svim značajnim pitanjima za put Srbije ka EU i istakao da je posebno srećan što su mogli da razgovaraju o početku izgradnje brze pruge Beograd - Niš.

- Naravno, dugo smo razgovarali o svim značajnim pitanjima za EU put Srbije - naveo je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)