PREDSEDNICA INDIJE KOJA JE U POSETI SRBIJI UPEČATLJIVA POLITIČKA FIGURA: Bila učiteljica, menjala ime tri puta, život joj obeležile tragedije

S.S.R.

08. 06. 2023. u 07:00

PREDSEDNICA Indije Drupadi Murmu, koje je u poseti Srbiji, jedna je od najupečatljivijih ličnosti svetske političke scene. Pre nego što je odlčila da uđe u politiku, bila je učiteljica i prva je osoba iz indijskih plemenskih zajednica koja je izabrana za lidera zemlje, a ime je menjala nekoliko puta.

ПРЕДСЕДНИЦА ИНДИЈЕ КОЈА ЈЕ У ПОСЕТИ СРБИЈИ УПЕЧАТЉИВА ПОЛИТИЧКА ФИГУРА: Била учитељица, мењала име три пута, живот јој обележиле трагедије

FOTO: Printskrin/Youtube/Tanjug

Rođena je 20. juna 1958. u selu Uparbedau porodici iz plemena Santali, trećeg najvećeg plemena u Indiji. Po rođenju je dovila ima Puti Tudu, a ona je školski učitelj preimenovao u Drupadi, da bi se njeno ime kasnije zapisivalo kao Durpadi i Dorpdi. Diplomirala je na Ženskom univerzitetu Rama Devi, tokom devedesetih je bila učiteljica u Rairangpuru, predavala je jezike hindi i odija, matematiku i geografiju. U politiku je ušla 1997. godine. Kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a zatim je uzela člansku kartu Indijske narodne partije.

Pobedila je na izborima za zakonodavnu skupštinu Odiše 2000. godine, u izbornoj jedinici Skupštine Rairangpuri služila je dva mandata u skupštini između 2000. i 2009. Bila je i guvernerka indijske države Džarkand, a u predsedničkoj trci 2022. godine kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse pobedila je opozicionog kandidata Jašvanta Sinhu.

Njen život su obeležile i tragedije. Nakon studija udala se za bankara Šajama Čarana Murmua i dobila imala dva sina i ćerku. Za samo nekoliko godina izgubila je supruga, obojicu sinova, majku i brata. Najpre je 2009. godine njen sin Laksman preminuo pod misterioznim okolnostima, a Hindustan tajms je naveo da je u 26. godini pronađen mrtav u krevetu. 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao i njen drugi sin, a 2014. godine je njen suprug umro posle srčanog udara. U međuvremenu je ostala i bez majke i rođenog brata.

- U naše vreme, devojčice su pitali šta će im obrazovanje. Ljudi su je pitali šta može da radi. Sada im je pokazala šta može da uradi. Dokazala je da žene mogu sve - poručila je njena rođaka nakon što je Drupadi Murmu postala predsednica posle trnovitog života.

Murmu je juče na Aerodromu "Nikola Tesla" sačekao predsednik Aleksandar Vučić. Sa Indijom nas veže neraskidivo prijateljstvo. Ova zemlja ne priznaje lažnu državu Kosovo i štiti teritorijalni integritet Srbije u svakoj prilici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)