PRIŠTINA IMITIRA MAJSTORE PROGONA: "Novosti" istražuju - zašto Kurti gura hrvatski model kao primer za ZSO i šta on predviđa

S.Rovčanin Tomković

11. 05. 2023. u 15:14

U HRVATSKOJ je pre rata devedesetih živelo više od pola miliona Srba, a danas ih je tek nešto više od 100.000. Možda se iz ovih podataka o proterivanju našeg naroda može tražiti glavni razlog namera Prištine da za formiranje Zajednice srpskih opština koristi model koji je Zagreb primenio na nacionalne manjine.

ПРИШТИНА ИМИТИРА МАЈСТОРЕ ПРОГОНА: Новости истражују - зашто Курти гура хрватски модел као пример за ЗСО и шта он предвиђа

Foto: Tanjug

Ovaj tip, koji premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavlja idealnim, predviđa mnogo manje prava nego što je navedeno u Briselskom sporazumu, a pretočeno u nacrt statuta ZSO koji je Upravljački tim predstavio tokom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine.

U Hrvatskoj postoji Zajedničko veće opština na području Istočne Slavonije koje je predvideo Erdutski sporazum sa potpisima srpske i hrvatske strane i uz potvrdu Ujedinjenih nacija. Pratilo ga je i Pismo o namerama koje je donela Vlada Hrvatske i potvrdio SB UN i ono je trebalo da bude razrada prava. Došlo se do toga da je u pitanju, ne zajednica opština, što bi trebalo da bude ZSO, već zajednica izabranih predstavnika Srba, koji se sastaju se da bi razgovarali o kulturi, obrazovanju, sportu, ali bez izvršnih nadležnosti odnosno nevladina organizacija. Zajedničko veće opština postoji samo na području Istočne Slavonije, ali ne i Dalmaciji, Liki, Kordunu, Baniji gde su neke opštine većinski srpske. U Hrvatskoj postoji i Srpsko narodno vijeće (SNV) koje obuhvata sve delove Hrvatske gde ima Srba, ali ni ono nema karakteristike koji bi trebalo da ima ZSO.

Podrška Radmana

HRVATSKI ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je tokom posete Prištini da "hrvatski model za manjine, koji se pominje kao nešto što se može primeniti, možda može da posluži kao primer, ali da to zavisi od svake države". On je dodao i da podržava članstvo lažne države Kosovo u međunarodnim institucijama. 

Prema Briselskom sporazumu, ZSO treba da se bavi ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstom, socijalnom zaštitom, ubranizmom, da ima simbole, izvore finansiranja... Sve ovo je za Kurtija neprihvatljivo, iako je dogovoreno i potpisano.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za "Novosti" da je bio sumnjičav još pre više meseci kada je EU počela da snabeva Kurtija sa petnaestak modela o manjinama sa punim znanjem da je ZSO do poslednjeg reda spakovana dogovorima iz 2013. i 2015. i da je "jelo samo trebalo da se iznese na sto".

- Unapred je EU znala da treba razvodnjavati projekat ZSO, stvarajući serijom incidenata na KiM koje tolerišu, sliku da je dobijanje ZSO jednako u ravni značaja celog Kosova za nas. Slali su poruku da je najbolje da prihvatimo revidiranu ZSO, a kada su primili naše crvene linije, onda nam poručuju da, ako ne prihvatimo takvu ZSO, biće hrvatski model, koji tek ne daje prava. Kurti je samo igračka i često je pogrešna poruka koju i mi dobijamo da imamo posla sa ludim i kontroverznim čovekom koji nervira i zapad, a on je ustvari samo najmanja igračka u orkestru - objasnio je Jovanović.

On strahuje da će Srbi "i to malo prava što imaju u Hrvatskoj da izgube":

- Otvaraju vrata za iseljenje u Zapadnu Evropu, idu i Hrvati, a kamoli Srbi. Svesno zanemaruju oblasti gde žive Srbi, ima delova bez struje i vode. Hrvati su majstori proterivanja i pričinjavanja muka drugim, naučili su kroz istoriju, od inkvizicije, pa dalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!