NEMCI I BRITANCI GURAJU PRIŠTINU: Igre uoči samita Saveta Evrope sredinom maja na Islandu

S.Rovčanin Tomković

10. 05. 2023. u 08:00

SAMIT Saveta Evrope koji bi trebalo da se održi u Rejkjaviku sredinom maja biće pokazatelj za našu zemlju u kom pravcu treba da vodi svoju spoljnu politiku ubuduće, kao i koliko država Starog kontinenta stoji na pozicijama odbrane međunarodnog prava koje baštini Beograd. Naša zamlja podnela je amandman na tekst Deklaracije u kojoj treba da se potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, tražeći da se doda i rečenica o poštovanju "teritorijalnog integriteta svih država članica Saveta Evrope". Ukoliko to ne učine, naša delegacija verovatno neće putovati za Island.

НЕМЦИ И БРИТАНЦИ ГУРАЈУ ПРИШТИНУ: Игре уочи самита Савета Европе средином маја на Исланду

Foto: Arhiva Novosti

Prema informacijama "Novosti", na samitu će najverovatnije, makar na marginama, biti reči i o aplikaciji koju je Priština podnela kako bi postala član SE. Na "ostrvu gejzira" mogao bi se pojaviti premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti, kao "zainteresovana strana", za šta uveliko lobiraju Nemačka i Velika Britanija.

Već krajem ove nedelje zakazan je Komitet za politička pitanja koji bi prema dnevnom redu, u petak, trebalo da najavi izradu izveštaja o situaciji na Kosovu i Metohiji, koji bi trebalo da bude osnova za ocenjivanje lažne države i pokazatelj da li je spremna za članstvo u SE.

Tanjug

Dora Bakojani

- Takođe, trebalo bi da se započne i procedura oko izbora izvestioca. Pominje se da bi posao oko pisanja izveštaja trebalo da prezume Dora Bakojani, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Grčke, bivša predsedavajuća OEBS, gradonačelnica Atine, ministarka kulture i državna podsekretarka. Ona je prihvaljtiv kandidat za tzv. Kosovo koje se bori da dobije priznanje od Atine. Grčka, i pored svih pritisaka i dalje nije priznala lažnu državu, pa možda možemo očekivati da Bakojanijeva bude realna prilikom pisanja zaključaka koji se odnose na stanje ljudskih prava na KiM, a znamo da Priština svakodnevno krši prava Srba - istakao je sagovornik "Novosti" iz Saveta Evrope i dodao da samo naivni ne vide da će, kakvo god da je realno stanje na terenu, odluka o ulasku lažne države u SE biti politička. - Ipak, u Grčkoj slede izbori, tako bi ona posao mogla da preuzme tek posle glasanja u matičnoj zemlji i ponovnog imenovanja u delegaciju Grčke pri Savetu Evrope. Nemci, koji najviše guraju tzv. Kosovo prema SE, žele da se procedura ubrza, pa postoji i druga varijanta da neki Nemac ili Britanac preuzme posao pisanja izveštaja.

Ruši i jedan glas

U SAVET Evrope su primane samo međunarodno priznate države i članice Ujedinjenih nacija, ali je očigedno da će zapad svim silama pokušati da ugura lažnu državu u najbrojniju evropsku organizaciju. Za prijem u članstvo potrebna je dvotrećinska većina u parlamentarnoj skupštini.

Inače, deklaracija o Ukrajini, Moldaviji i Gruziji trebalo bi da bude usvojena konsenzusom. Ukoliko ne bude glasala makar jedna članica, ona ne može biti doneta. 

Inače, Bakojanijeva je izvestilac za KiM pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope, pa ima iskustva sa pokrajinom. Ona je ranije govorila da će "svaka promena stava Grčke u vezi sa priznanjem Kosova da se zasniva na mirnom rešenju odnosa Beograda i Prištine i da bi mogla da otvori evropski put Kosova". Prilikom izjašnjavanja Saveta ministara o aplikaciji Prištine za članstvo u SE 24. aprila, Grčka je bila uzdržana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)