EKSKLUZIVNO: Ovo je pismo kojim je Vučić zaštitio državu Srbiju - priloženo je uz Deklaraciju o nestalim osobama (FOTO)

Novosti online

02. 05. 2023. u 21:14

PRE usvajanja teksta Deklaracije o nestalim osobama u Briselu priložena je i izjava koju je potpisao predsednik Aleksandar Vučić, gde su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje u Deklaraciji o nestalim osobama.

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово је писмо којим је Вучић заштитио државу Србију - приложено је уз Декларацију о несталим особама (ФОТО)

Foto: Tanjug

"Izraz ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) nije strogo pravni izraz, već pre ističe okolnosti pod kojima je lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije po međunarodnom i nacionalnim pravima. Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenja izraza ”prinudno nestali” (“forcibly disappeared”) kao ”prisilan nestanak” (“enforced disappearance”), koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom o zaštiti svih lica od prisilnog nestanka (2006). Lice može da bude ”prinudno nestalo” kao posledica radnji učinjenih od strane pojedinca, vojne, paravojne, političke ili druge grupe ili organizacije, u vezi sa sukobom.", navodi se u pismu koje je predato uz Deklaraciju o nestalim osobama a koje je potpisao Vučić.

Foto: Novosti

 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (294)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)