ŽIOFRE BI DA SE OGRADI OD STEPINCA I NDH: Konferencija nema veze sa EU i EP

Novosti onlajn

08. 04. 2023. u 09:15

NAKON što je preživeli logoraš iz vremena ustaške NDH Gojko Rončević Mraović, povodom organizovanja konferencije o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu, uputio protest Evropskoj uniji, šef delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre je odgovorio da "niti EP, niti rukovodstvo tog tela, nisu bili organizatori tog događaja".

ЖИОФРЕ БИ ДА СЕ ОГРАДИ ОД СТЕПИНЦА И НДХ: Конференција нема везе са ЕУ и ЕП

Foto Vikipedija

Žiofre je  tim povodom naglasio da se radi o individualnom činu jednog poslanika i izneo stav i poziciju EU da se "žrtve moraju poštovati i da lideri u regionu treba da se suoče sa prošlošću u cilju pomirenja i dobrosusedstva", saopšteno je iz Instituta "Diana Budisavljević" za istraživanje dečjih logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a preneo je Tanjug.

Direktor ovog instituta Gojko Rončević Mraović, koji je kao dete bio u logoru u NDH, u svom pismu od 20. marta predsednici EP Roberti Mecoli i šefu delegacije EU u Beogradu Emanuelu Žiofreu, pozvao je na sprečavanje revizije istorijskih činjenica i čuvanje dostojanstva žrtava.

On je posebno pozvao na "sećanje na stradanje oko 74.000 beba i dece, koja su brutalno ubijena u ustaškoj NDH, čiji je Alojzije Stepinac bio i ostao duhovni stub, koji nikada nije digao glas da zaštiti pre svega decu".

Prema njegovim rečima, Stepinčevo ponašanje u Drugom svetskom ratu "nikako se ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim, jer je morao stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što nikada nije učinio".

Preživeli logoraš rekao je da su deca u pelenama već tada bila obeležena kao državni neprijatelji, a da su se oni koji su činili zločine protiv dece odrekli svih hrišćanskih načela.

- Mi, preživela deca logoraši ustaških logora smrti, želimo da naša sećanja ne budu korišćena u svrhu bilo kakve odmazde, bila kada i bilo protiv koga, već da posluže udovoljenju i razumevanju pravde i podizanja čovečnosti za kojom su vapili naši sapatnici u svojim najtežim i poslednjim trenucima života - rekao je Rončević.      

Predsednik društva "Izrael Srbija" Majkl Frojnd, koji je bio zamenik direktora za odnose sa jevrejskom dijasporom u vreme prve vlade Benjamina Netanjahua, danas je u kultnoj rubrici koju objavljuje "Džeruzalem post" takođe izneo najoštrije kritike na račun organizovanja takve konferencije.

- Ako postoji reč kojom se Stepinac može opisati, to je sve samo ne 'blažen' - rekao je Frojnd.

Podsetio je da je Stepinac od 1938. godine, kao zagrebački nadbiskup, bio i vatreni pristalica pronacističkog marionetskog režima koji je uspostavio Ante Pavelić, vođa ustaško-fašističke i ultranacionalističke organizacije u Hrvatskoj.

- Stepinac nijednom nije zvanično javno osudio genocid koji su ustaše počinile nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugima, i strastveno je podržavao nasilno pokatoličavanje više od 200.000 Srba - rekao je izraelski novinar.

Naglasio je da revizionistički istoričari godinama pokušavaju da rehabilituju Stepinčev imidž, tvrdeći da je on pomogao u spasavanju nekih Jevreja i privatno u pismima prekoravao ustaške zvaničnike.

Kako je tačno rekao dr Efraim Zurof iz Centra Simon Vizental, ’Stepinac zaslužuje da bude žestoko osuđivan za svoje postupke, a ne hvaljen’ i da je ’sramota odavati počast ili veličati osobe koje su podržavale ustaše’.

Javnom protestu zbog konferencije o Stepincu u EP pridružili su i direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof, zatim brojni istoričari poput Mirka Galasa iz Italije, nevladine organizacije i instituti iz inostranstva, među kojima i Institut za istraživanje Jasenovca iz Njujorka, kao i generalni sekretar Evropske romske unije profesor dr Dragoljub Acković, direktor fondacije Dijana Budisavljević iz Kanade David Hartfild.

Konferenciju su osudili ranije i drugi novinari vodećih listova u Izraelu, kao što je Ronen Šnidman.

On je kritikovao Brisel zbog konferencije "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade", koju je u sedištu Evropskog parlamenta organizovala evroposlanica HDZ-a Željana Zovko, i pozvao EU da prestane sa rehabilitacijom kolaboranata iz Drugog svetskog rata.

Šnidman je, u svom blogu za list "Tajms of Izrael", istakao da je slavljenje zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u Evropskom parlamentu kao uzorne ličnosti po pitanju vere i ljudskih prava "groteskno", kao i da predstavlja uvredu za sve žrtve ustaškog režima koji je Stepinac podržavao.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji uputila je ranije pismo Željani Zovko u kome je izrazila duboko žaljenje zbog posebnog isticanja lika i dela Stepinca u prostorijama EP, imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "Srbiji otvara bolna poglavlja iz prošlosti".

BONUS VIDEO: POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (10)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024