KURTI HAPSI DA IZBEGNE FORMIRANJE ZSO: Priština pred novu rundu dijaloga izaziva krizu, Srpska lista traži oslobađanje Božovića

S.S.R.

03. 04. 2023. u 08:00

SA ciljem da izbegne obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti pokušava da prebaci težište javnosti stvarajući nove tenzije hapšenjem Srba.

КУРТИ ХАПСИ ДА ИЗБЕГНЕ ФОРМИРАЊЕ ЗСО: Приштина пред нову рунду дијалога изазива кризу, Српска листа тражи ослобађање Божовића

Foto: D. Milovanović

Ovo je poruka koji su lideri Srba sa KiM, kao i zvanični Beograd juče poslali, povodom hapšenja Milovana Božovića iz Zubinog Potoka kojeg Priština sumnjiči za navodno paljenje automobila u prethodnim danima sa registarskim tablicama tzv. Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić tražio je oslobađanje Božovića, za kojeg tvrdi da je uhapšen bez ikakvih dokaza, a ukoliko do toga ne dođe i represija Prištine bude nastavljena, pozvaće narod na opšti otpor i ustanak.

- Represiju Kurtija i prištinskih vlasti više ne možemo da trpimo. To će biti reakcija na teror, a nikako protiv albanskog naroda. Laž su optužbe na račun Božovića. Kosovska policija ga je otela, radi se o časnom, hrabrom čoveku i velikom Srbinu koji brani svoj narod. Teror, otimanje zemljišta, građenje baza, prebijanje ljudi, pljačkanje imovine - to je nastavak etničkog čišćenja Srba sa severa Kosova i Metohije - naveo je Rakić.

DAČIĆ: HITNO ZAUSTAVITE KURTIJA

MINISTAR spoljnih poslova i koordinator službi bezbednosti Ivica Dačić rekao je juče posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je bezbednosna situacija na KiM sve teža zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija koje su glavni generator svih kriza u južnoj srpskoj pokrajini.

- Priština nastavlja sa rušenjem svih dogovora koji su postignuti, kao onaj o tablicama, generišući nove krize i destabilizaciju situacije. Ovo je pravi pokazatelj njihove jasne namere da ne žele mir i da pokušavaju da izbegnu obaveze, a prva je formiranje ZSO. Ovo je još jedan pokazatelj za međunarodnu zajednicu da mora ozbiljno da shvati naša upozorenja i da hapšenjem i progonom Srba stvaraju nove krize da ne bi došlo do novih dogovora koji bi bili korak dalje u normalizaciji - poručio je Dačić. - Priština predstavlja Srbe kao remetilački faktor, kriminalne grupe koje pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima na KiM i to ne može da dovede do smirivanja situacije. Zato hitno zaustavite Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice i to je glavna poruka sednice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da "premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne želi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom i da formira Zajedinicu sprskih oština, pa zbog toga izaziva incidente i sprovodi teror nad Srbima na KiM".

- Zato su mu potrebne krize, jer onda nema dijaloga. Nasilje i incidenti izraženi su posebno u četiri opštine na severu KiM. Od dolaska Kurtija na vlast bilo je 309 incidenata, a u poslednjih mesec dana 11 srpskih kuća je opljačkano - sumirao je Petković i dodao da su incidenti i napadi alarm za međunarodnu zajednicu i upozorenje da oni moraju da reaguju i uključe se u odbranu prava Srba na KiM.

On je dodao da je obaveza "Prištine da formira ZSO, na osnovu dosadašnjih sporazuma između Beograda i Prištine 2013. i 2015. godine".

- Hapšenje Srbina deo je uobičajenog podizanja tenzija pred svaki nastavak razgovora u Briselu, što se očekuje u utorak. Sa ovakvim ponašanjem Kurtija i Prištine ništa se ne može očekivati od njih kao sagovornika u Briselu. Mi znamo koje su naše obaveze, šta smo dogovorili, koje su naše crvene linije - poručio je Petković.

Govoreći o stavu Prištine da je istekao rok dogovoru između Beograda i Prištine o tablicama i da svi koji imaju oznake KM na tablicama, moraju da ih promene za one sa oznakama tzv. Kosova - RKS, Petković je istakao da ovaj sporazum nema rok i da Kurti koristi "registarske tablice kako bi naneo štetu i provocirao srpsku zajednicu".

Rakić je pozvao Srbe da slobodno voze sa KM tablicama, istakao je da ne zna ko pali vozila sa RKS tablicama i da to osuđuje i naveo da nieko iz njegove uže porodice nema vozila sa RKS tablicama.

IZBORI SU FARSA

PETKOVIĆ je u ovim uslovima, bez formirane ZSO, zakazane lokalne izbore u opštinama na severu KiM ocenio kao još jednu prištinsku farsu. Rekao je da Srbi u tim opštinama čine preko 98 posto stanovništva i da oni ne žele na takve izbore:

- Kurti se nije pomerio od ideologije pogroma Srba od 17. marta 2004. godine bio pogrom Srba, ideologije Velike Albanije, odnosno fašističkog i nacističkog projekta etnički čistog Kosova.

Rakić je podsetio da Kurti nije dozvolio referendum niti glasanje na parlamentarnim izborima, te da očigledno želi da Srbi glasaju samo kad se njemu svidi.     

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da advokat ne zna gde se nalazi Milovan Božović i da pokušava da ga pronađe.

- Nijedan Srbin koji je imao susret sa njihovom policijom ne smatra da rade posao kako treba. Mnogo ljudi je uhapšeno od kada su Srbi napustili policiju. Ovo je institucionalno nasilje. Ljude prebijaju i maltretiraju. Zašto Srbi nemaju osnovna ljudska prava - pitao je Simić. - Priština smatra da su naše obrazovne institucije ilegalne. Da li Srbi treba da ispišu decu iz škola? Ne. Zdravstveni centar karakterišu kao ilegalan. Nećemo to poštovati. Da li neko pita koja prava imaju Srbi? Zato smo i napustili institucije. Rekli smo da ne hapse Srbe, a oni proglase krivim nekoga posle pet minuta. Zato ćemo uvek braniti narod. Ni međunarodna zajednica ne reaguje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave