U EP IPAK ODRŽANA KONFERENCIJA O ZLOČINCU: Oda Stepincu u sedištu EU

G.Č. -M.St.

22. 03. 2023. u 11:38

SKANDALOZNA konferencija o liku i delu osuđenog zločinca, kardinala Alojzija Stepinca, u režiji hrvatske evroposlanice Željane Zovko, ipak je održana juče u prostorijama Evropskog parlamenta.

У ЕП ИПАК ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ЗЛОЧИНЦУ: Ода Степинцу у седишту ЕУ

Foto Vikipedija

Skup pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade" okupio je govornike koji su dali osvrt na život i zaostavštinu nadbiskupa iz epohe NDH, a predstavljena je i knjiga o njemu autora Hrvoja Škrleca.

Diplomatska misija Srbije pri Evropskoj uniji reagovala je tim povodom i izrazila žaljenje zbog isticanja lika Stepinca - imajući u vidu da je reč o istorijskoj figuri koja u "našoj zemlji otvara bolna poglavlja iz prošlosti".

U pismu naše misije, navodi se da je za sve građane Srbije, kao i za Srpsku pravoslavnu crkvu, Stepinac ličnost koja je bila saučesnik u masovnim zločinima nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim nehrvatskim zajednicama tokom Drugog svetskog rata, kao i da je pozdravio osnivanje NDH i imao aktivnu ulogu u nasilnoj konverziji velikog broja Srba u katoličku veru.

- Kao što je već poznato, za navedeno je osuđen na 16 godina zatvora po završetku rata, u Zagrebu 1946. godine. Proces njegove kanonizacije je kontroverzno i otvoreno pitanje i za odnose Katoličke crkve, Svete stolice i SPC. Smatramo da su to dovoljni razlozi koji iziskuju potrebu da se njegov lik i istorijsko delo ne ističu u EP, kao i da konferencije poput ove ne mogu da doprinesu unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske i prevazilaženju razlika.

U reagovanju je obrazloženo i da je "svima više nego ikada potrebno uravnoteženo i celovito predstavljanje složenih istorijskih događaja i ličnosti, kao i da je "Srbija posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa Hrvatskom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja