POKLON ARHIVA VOJVODINE SKUPŠTINI: U biblioteci parlamenta 200 novih knjiga

S.S.R.

07. 03. 2023. u 14:26

FOND biblioteke Narodne skupštine od danas je bogatiji za dvesta naslova, što je poklon Arhiva Vojvodine i direktora Nebojše Kuzmanovića. U prisustvu predsednika poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenka Jovanova i generalnog sekretara NS RS Srđana Smiljanića, knjige je primio predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

ПОКЛОН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ СКУПШТИНИ: У библиотеци парламента 200 нових књига

Parlament

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović predstavio je najznačajnije naslove - zbornik dokumenata "Ustaška zverstva", trotomnu publikaciju "Žrtve u Sremu", dvotomno izdanje "Pokatoličavanje Srba", koji predstavljaju kapitalna izdanja Arhiva, kao i druga dela koja se odnose na stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. Uz ove knjige, uručena su i sabrana dela Milorada Ekmečića, Dejana Medakovića, Mira Vuksanovića, Vasilija Krestića...

Predsednik Narodne skupštine je zahvalio Arhivu Vojvodine, direktoru Kuzmanoviću, kao i poslaničkoj grupi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" i njenom predsedniku Milenku Jovanovu, na čiju inicijativu je svečanost i upriličena. - Zahvaljujem u ime Narodne skupštine i biblioteke, koja za sve nas predstavlja posebno mesto i čuva više od 60.000 naslova, među kojima naročitu vrednost ima Sretenjski ustav iz 1835, kao i Ustav Knjažestva Serbije iz 1838. godine, ali i brojna dela iz oblasti istorije, kulture, ekonomije, filozifije, politike, zakonodavstva. Naslovi koje je Arhiv Vojvodine donirao biće od značaja ne samo poslanicima i službi Narodne skupštine, već i naučnim radnicima i svima koji njen fond koriste - poručio je predsednik NS RS.

On je posebno istakao značaj donacije u kontekstu afirmisanja kulture sećanja i negovanja kolektivne memorije na nevine srpske žrtve:

- Važno je da se istina o našoj istoriji zna i o njoj, sprovodeći politiku predsednika Aleksandra Vučića na svim nivoima, mi danas otvoreno govorimo. U prošlim vremenima ta istina je bila zabranjena, sistematski zataškavana. Jedna od najznačajnijih promena koju smo uspeli da ostvarimo, zahvaljujući državnoj politici koju sprovodimo, ogleda se upravo u tome da danas sa pijetetom govorimo o svojim žrtvama i glasno se borimo za pravo na istinu o našem narodu. I tu istinu branimo i čuvamo i kroz građu koju prikupljamo, filmove koje finansira država, kao što finansira i publikacije, među koje spadaju i naslovi koje je Arhiv Vojvodine danas poklonio Biblioteci NS RS.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)