SAMO POTVRDA SPREMNOSTI ZA PRIČU O PLANU ŠOLC - MAKRON: Vučić danas u Briselu sa Kurtijem i Lajčakom o planu Berlina i Pariza za tzv. Kosovo

E. V. N.

27. 02. 2023. u 07:00

POTVRDA načelne saglasnosti Beo­grada i Prištine oko francusko-nemačkog predloga za KiM, kao i pitanje Zajednice srpskih opština, očekuje se da da­nas u Briselu bude glavna agenda susreta predsed­nika Srbije Aleksandra Vučića i premijera pri­vremenih prištinskih institucija Aljbina Kur­tija, pod okriljem Evrop­ske unije.

САМО ПОТВРДА СПРЕМНОСТИ ЗА ПРИЧУ О ПЛАНУ ШОЛЦ - МАКРОН: Вучић данас у Бриселу са Куртијем и Лајчаком о плану Берлина и Париза за тзв. Косово

Foto D. Milovanović

Koju god varijantu ponu­da da predstavnici "dva­desetsedmorke" ispostave, šef naše države, za sto seda sa jasnim "crvenim linijama": Srbija neće priznati nezavisnost la­žne države niti prihvati­ti njeno članstvo u Ujedi­njenim nacijama. Vučić će istovremeno insistirati da ZSO mora da bude for­mirana pre nego što se uđe u detalje evropskog plana.

A preko puta pregova­račkog stola imaće dobro poznate Kurtijeve zahteve - uzajamno priznavanje. I uoči dijaloga, premijer lažne države ponovio je da je za njega dijalog u Briselu, dijalog za "nor­malizaciju odnosa između Kosova i Srbije", kao i "dijalog o statusu odnosa".

DIJALOG Predsednik Vučić sa Boreljom, Lajčakom i Kurtijem, Foto Printskrin RTS

Apeli da pokaže maksi­malnu odlučnost i sprem­nost da donosi teške odlu­ke, koje vode ka napretku u dijalogu između tzv. Koso­va i Srbije, deo su prvog poglavlja "epistolarne diplomatije" koju su svo­jim pismom adresiranim na predsednika Vučića, još u septembru prošle godine, utemeljili nemač­ki kancelar Olaf Šolc i francuski lider Emanuel Makron. Potpisnicima druge poruke, poslate u subotu uveče na Andrićev venac, pridružila se i italijanska premijerka Đorđa Meloni, ali je i njena suština, po svemu sudeći, ista - od prvog čo­veka naše države traže se teške odluke.

Predsednik nije juče javno govorio o sadrži­ni ovog poslednjeg pisma u koautorstvu Berlina i Pariza, ali se o onome šta u njemu piše posred­no može suditi po tome što je Vučić, prema na­šim saznanjima, u svoj kabinet dan uoči sastanka, došao u pet uju­tru, želeći pažljivo da prouči svako njegovo slo­vo, ali i da se temeljno pripremi za Brisel.

Izvori "Novosti" iz Brisela navode da je sa­stanak osmišljen tako da se verifikuje načelna saglasnost oko dokumenta, koji nije konačan, i samo bi trebalo da pruži osnov za pravno uobličavanje fi­nalnog pravno obavezuju­ćeg dogovora. Naravno, ako on uopšte bude postignut. Takođe, nije isključeno ni da se do 21. marta organi­zuje još jedan direktan razgovor Vučića i Kurtija.

Da očekuje veoma težak sastanak, Vučić je juče u telefonskom razgovoru rekao specijalnom savet­niku u Stejt departmentu Dereku Šoleu. Predsed­nik Srbije istakao je i da je naša zemlja privržena miru i stabilnosti u re­gionu, te da je u tom kon­tekstu "spremna da radi na konceptu i primeni ponu­đenog plana uz jasno odre­đena ograničenja". Šole je, s druge strane, kazao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normaliza­ciji odnosa Beograda i Prištine i da očekuje da sastanak u Briselu bude konstruktivan, uz, kako je naveo, primetan napre­dak ka dogovoru. Savetnik Stejt departmenta naveo je i da očekuje da budu pri­menjeni ranije potpisani sporazumi u procesu di­jaloga, što podrazumeva i uspostavljanje ZSO.

- Pozdravio sam kon­tinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu - napisao je Šole posle razgovora sa Vučićem na "Tviteru".

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je juče da u Briselu neće biti nimalo lak dan za pred­sednika Vučića i državu Srbiju i da očekuje pot­pis na formiranje ZSO.

- Verujem da će sve oči biti uprte u predsednika i da sutra moramo svi bi­ti jedinstveni - rekla je Brnabićeva.

- Verujem da će predsednik Vučić ume­ti da sačuva nacionalne interese Srbije, uzdam se u njegovu politič­ku i državničku mu­drost i sigurna sam da je većinski srpski narod uz njega. Da je Vučić želeo da dopu­sti kapitulaciju, do dan-danas ne bi radio ništa po pitanju KiM. "Crvene linije" za Vu­čića su ostale neprome­njene.

Predsednik skupštin­skog odbora za KiM Mi­lovan Drecun istakao je da nije realno očekivati da se u Briselu stavi potpis, jer ima mnogo nejasnoća u evropskom predlogu, ali je istakao da je neophodno da se razgovara sa Prišti­nom.

- Mislim da su zapadni političari namerno stvo­rili određenu konfuziju kao svojevrsni vid pri­tisaka da se prihvati od obe strane ono što je na stolu. Sada je već jasno da je to po principu, uzmi ili ostavi, da više nema mogućnosti za korekciju, da samo treba dogovoriti, kako oni kažu, korake za implementaciju.

Nova runda dijaloga u sedištu EU trebalo bi da počne u 15 časova. Speci­jalni izaslanik "kluba 27" Miroslav Lajčak najpre će sa Vučićem i Kurtijem razgovarati pojedinačno, a potom će uslediti zajed­nički sastanak.

Đorđa Meloni, Emanuel Makron i Olaf Šolc, Foto AP

PODRŠKA PS

DAJEMO punu podršku pred­sedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred sastanak u Bri­selu. Duboko smo uvereni da će sačuvati naše nacionalne interese, vodeći računa o po­ložaju Srba - poručili su iz Pokreta socijalista.

Kako su istakli u saopštenju, Vučić je čovek koji je vratio kosovski problem u fokus me­đunarodne javnosti i za pre­govarački sto, dok su mnoge zemlje zahvaljujući njegovoj snazi argumenata povukle priznavanje takozvanog Ko­sova:

- Preko puta Kurtija sedeće državnik Aleksandar Vučić i boriće se za svoju državu, te nije ni čudo što je Kurti toliko nervozan.

SOCIJALISTI UZ PREDSEDNIKA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na predstojećim sastanci­ma u Briselu ima punu podršku Socijalističke partije Srbije. Verujemo da će svaka biti u interesu građana Srbije jer od Vučića nema boljeg državnika i zastupnika naših državnih i nacional­nih pitanja. Duboko verujemo da će on učiniti sve da zaštiti srp­ski narod na KiM i da posustajanje i predaja nije opcija - rekao je Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za

RAZGOVAR SA ERDOGANOM

VUČIĆ je juče u telefnonskom razgovoru upoznao i turskog predsed­nika Redžepa Tajipa Erdogana sa stavovima Beograda uoči nastavka dijaloga s Prištinom. Dvojica državnika su se saglasila da je naj­važnije održati mir na Zapadnom Balkanu i tim povodom rekli da će, radeći na jačanju srpsko-turskih odnosa, davati i snažan doprinos regionalnoj stabilnosti.

Vučić je, još jednom izrazio iskreno žaljenje zbog velikog broja žrtava razornih zemljotresa, i ponovio spremnost Srbije da po­mogne u otklanjanju posledica prirodne katastrofe. Predsednik je čestitao Erdoganu rođendan i poželeo dobro zdravlje i snagu da vodi zemlju kroz trenutne izazove.

PISMO STIGLO I U PRIŠTINU

ŠOLC, Makron i Melonijeva uputili su pismo i Kurtiju. Kako se navodi u saopštenju Kurtijevog kabineta, oni su pozdravili nje­gove izjave u vezi sa francusko-nemačkim predlogom, ali i napo­menuli da očekuju sprovođenje obaveza koje su strane preuzele u dijalogu, uključujući i sporazume iz 2013. i 2015. koji uključuju formiranje ZSO. Izrazili su i uverenje da je zaključivanje i spro­vođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i na­predak evropske perspektive Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (310)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)