ZAHTEV PRIŠTINE U FIOCI: Dačić ugostio grčkog kolegu Dendijasa, i otkrio saznanja o aplikaciji za EU

V. N.

20. 12. 2022. u 09:30

PREMA informacijama kojima trenutno raspolažemo, Češka do kraja svog predsedavanja EU neće staviti u proceduru zahtev tzv. Kosova za članstvo u Uniji, već će samo o njegovom prijemu obavestiti članice.

ЗАХТЕВ ПРИШТИНЕ У ФИОЦИ: Дачић угостио грчког колегу Дендијаса, и открио сазнања о апликацији за ЕУ

Foto: Tanjug

To je juče saopštio šef diplomatije Ivivca Dačić, nakon susreta sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom. Dačić je objasnio da je Češka, koja završava predsedavanje EU krajem decembra, primila aplikaciju, a po najavama, kako danas stoje stvari, na sednici koja bi trebalo da bude ove nedelje, oni će samo o tome informisati partnere u Uniji. Dodao je da će se tim pitanjem baviti sledeći predsedavajući, a to je Švedska, koja od Nove godine preuzima tu ulogu.

 - Na kraju krajeva, o tome se mora doneti odluka konsenzusom, što u ovom trenutku neće biti, jer ima pet zemalja, uključujući i Grčku, koje nisu priznale Kosovo. Tu je i Mađarska koja, bez obzira na to što je priznala Kosovo, ne glasa za Prištinu na međunarodnim forumima - istakao je Dačić.

Dodao je da Srbiji predstoji i dalje teška borba u Savetu Evrope.

- Sve je prebačeno za sledeću godinu. Irska taj posao nije htela da završava za vreme svog mandata. Sada je Island na redu, a s obzirom na to da organizuju Samit zemalja članica SE nije im u interesu da podgrevaju razne probleme. Zato je naše očekivanje da ta tema neće biti brzo na dnevnom redu.

Dačić je rekao i da je od ministra Dendijasa čuo da će stavovi Grčke po pitanju KiM ostati principijelni, što bi značilo da Atina daje podršku očuvanju teritorijalnog integriteta suvereniteta Republike Srbije.

To je potvrdio Dendijas, koji je naveo da Grčka  nastavlja s podrškom dijalogu između Beograda i Prištine kako bi se postiglo pravno-obavezujuće rešenje: 

- Sporazumi koji su potpisani u prošlosti su važni i moramo da insistiramo da se poštuju. Ovo što sam rekao ponoviću i u Prištini.

Dendijas je juče telefonom razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o pregovorima i preduzetim naporima za smanjenje tenzija na severu KiM.

Još jedna spona Srbije i Grčke

DVOJICA ministara razgovarali su zajedno i sa košarkaškim trenerom Željkom Obradovićem, koji je naveden kao još jedna spona Srbije i Grčke, kao i ostrvo Krf koje u srpskoj istoriji ima posebno mesto. Dačić je grčkom kolegi poklonio ikonu Svetog Nikole.

Foto: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice