MINISTARKA BEGOVIĆ I ŽIOFRE: Sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji

Tanjug

12. 12. 2022. u 18:04

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije Emanuelom Žiofreom da je sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji.

МИНИСТАРКА БЕГОВИЋ И ЖИОФРЕ: Садашњи тренутак одличан за развој науке и иновација у Србији

Foto Tanjug

Žiofre je naglasio da želi da kreira drugačiju sliku Srbije u Evropi, da se ona ne vezuje za krize, već da postane vidljiva tačka kada su u pitanju napori Vlade Srbije da se nauka razvije i krene u korak sa svetom.

-Želimo da radimo na tom polju sa Srbijom kao što je slučaj i sa ostalim delatnostima, rekao je Žiofre i dodao da su inovacije ključna tema za EU, kao i ekonomski izazovi koji je prate.

Šef Delegacije EU je rekao da je zadovoljan što je na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija osoba koja sarađuje sa ministrom za visoko obrazovanje kada je u pitanju napredak nauke u Srbiji jer će, prema njegovim rečima, zajedno raditi u interesu ovih oblasti.

Begović i Žiofre su se saglasili da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija, ne samo sa ostalim institucijama i ministarstvima, već i sa građanima Srbije.

Sagovornici su istakli značaj mnogih projekata, među kojima je SAIGE projekat čiji je cilj da poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja, da unapredi inovativno preduzetništvo, pristup izvorima finansiranja za rast kompanija čime će da doprinese rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

Begović je podvukla da se zalaže i za bolji položaj istraživača i naučnika u Srbiji s obzirom da i sama dolazi iz ove oblasti i zaključila da nauka ne poznaje granice, kao i da saradnja mora da postoji i podsetila da posle 11 godina ponovo postoji institucija koja kombinuje nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo