„PRIŠTINA PROMOVIŠE OGOLJENO NASILJE NAD SRBIMA“: Petković sa šefom Misije OEBS-a na KiM

Novosti online

09. 12. 2022. u 17:49

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra.

„ПРИШТИНА ПРОМОВИШЕ ОГОЉЕНО НАСИЉЕ НАД СРБИМА“: Петковић са шефом Мисије ОЕБС-а на КиМ

Foto: Tanjug

Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Direktor Petković je podsetio na jučerašnje događaje, ukazavši na situaciju u Velikoj Hoči, gde su pripadnici ROSU i Carinske uprave privremenih prištinskih institucija oteli 42.000 litara vina od porodice Petrović, dok je za to vreme Rosu policija sa oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem upala u vrtić u Leposaviću dok su deca spavala, što je nedopustivo.

Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i sinoćno slanje 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima u Kosovsku Mitrovicu, ocenio je Petković i podsetio na nedavni upad kosovske policije sa dugim cevima u prostorije opština na severu KiM, dok se u Tirani održavao Samit EU - Zapadni Balkan.

Prava srpskog naroda na KiM pogažena su i imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak Privremenih institucija samouprave u Prištini, ocenio je Petković, ukazavši na činjenicu da je na poslednjim izborima na KiM, lista koju je kreirao Rašić, osvojila samo 0,173 odsto glasova. Sve navedeno pokazuje da Priština protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne održavanje protivpravnih izbora, koje Kurti želi da sprovede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, podvukao je direktor Petković.

Sa druge strane, ističe, Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza na terenu i u tom smislu su sa naše strane ispunjene sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro 10 godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Na kraju razgovora Petković je naglasio da Beograd podržava rad i aktivnosti OEBS-a u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao da postoji potreba da te aktivnosti na terenu budu mnogo intenzivnije i da se Misija OEBS i javno oglasi povod pomenutih događaja. U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!