DAČIĆ SUTRA OTVARA SKUP O SARADNJI SA KINOM: Osmi simpozijum istraživačkih organizacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Novosti Onlajn

15. 11. 2022. u 15:53

INSTITUT za međunarodnu politiku i privredu u saradnji sa Institutom za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka organizuje u sredu, 16. novembra, osmi simpozijum istraživačkih organizacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

ДАЧИЋ СУТРА ОТВАРА СКУП О САРАДЊИ СА КИНОМ: Осми симпозијум истраживачких организација Кине и земаља Централне и Источне Европе

MSP

U uvodnoj sesiji obratiće se prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, a konferencija se održava u onlajn formatu.

Dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu objašnjava za Sputnjik da je reč o najvećoj konferenciji o saradnji Kine i zemalja Centrale i Istočne Evrope na kojoj će se čuti izlaganja oko 30 učesnika iz 11 zemalja i iz Kine.

Simpozijum organizuje forum koji se ranije zvao 16+1, zatim 17+1 a gde je, precizira Mitić, nakon izlaska baltičkih država iz tog formata pod pritiskom SAD ostalo 14 članica.

- Razmatraćemo razne teme vezane za saradnju Kine i tih zemalja. Pre par meseci, ako biste čitali zapadne tink-tenkove, njihova očekivanja su bila da je ovaj format Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope gotov i da su Amerikanci i Zapad uspeli kompletno da ga unište. Međutim, činjenica je da su bez obzira na sve pritiske određene države uspele da održe tu saradnju: Srbija je uspela u tome, Mađarska takođe, Bosna i Hercegovina odnosno Republika Srpska takođe ima izuzetno dobre odnose - navodi Mitić i dodaje da čak i zemlje članice EU teško mogu da zatvore sve kanale prema Kini, što pokazuje i nedavna poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Pekingu.

Na simpozijumu, koji se održava u okviru obeležavanja 75 godina Instituta za međunarodnu politiku i privedu, učestvuju istaknuti naučnici iz Kine, Srbije i drugih zemalja regiona, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!