OVO JE SRBIJA Završen veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici: Srbi poslali poruku "Dosta nam je Kurtijevog terora"(FOTO/VIDEO)

M. STevanović/D. Zečević

06. 11. 2022. u 07:32 >> 12:45

U SEVERNOM delu Kosovske Mitrovice danas je održan veliki narodni skup kod Spomenika knezu Lazaru. Kod spomenika je postavljena bina sa koje su se obratili govornici, cela Kosovska Mitrovica je okićena srpskim zastavama, a na obližnjoj zgradi razvučena je punom dužinom srpska trobojka.

ОВО ЈЕ СРБИЈА Завршен велики народни скуп у Косовској Митровици: Срби послали поруку Доста нам је Куртијевог терора(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

12.55 - Skup je završen pesmom "Ovo je Srbija."

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

12.55 - Okupljnima se obratio i Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

- Želim da vama sada javno vratim mandate, jer vi ste nas birali, ne Priština. Godinama su kriminalizovali sever, otimali imanja naših ljudi, maltretirali naše čekare, sugrađane, dosta je. Mirne savesti stojim pred vama. Našim ostavkama mi branimo Briselski sporazum i međunarodno javno pravo. Mi želimo mir i samo mir. Molim vas da ne nasedate na provokacije, mi nismo remetilačli faktor i nikome nećemo da pretimo - rekao je Rakić i preneo srdačne pozdrave predsednika Vučića, koji je ponovio da će država Srbija biti uz narod u svakom smislu.

15.45 - Okupljenima se obratio i Simić.

- Ostavke smo podneli mirne duše, one nisu rezultat toga što smo se umorili od borbe, već zato što ne želimo da budemo paravan prištinskim vlastima koje vrše institucionalno nasilje. 10 godina čekamo ZSO. Mi se ovde borimo za mir i sve ljude, ne samo Srbe, koji žele da žive u miru".

12.43 - Milan Radojević, bivši gradonačelnik Mitrovice i rođeni Mitrovčanin obratio se okupljenima.

On je pozdravio svoje sugrađane grada heroja, kako je rekao, naglasivši da nema predaje, da se borba nastavlja ali u drugom obliku jer su jutros svi podneli ostavke.

- Šaljemo jasnu poruku mira, poruku da smo svoj na svome. Mnogo puta su pokušali da nas slome, pa nisu uspeli. Neće ni sada. Jutros smo ja i moje kolege zvanično podneli ostavke. Naša borma nije prestala, biće u drugom obliku, nastavljamo dalje - poručio je Radojević.

12.39 - Na narodnom skupu prisustvovalo je više od 10.000 ljudi.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

12.32 - Okupljenima se obratio Nenad Đurić.

Foto: Novosti

- Slavni moj i napaćeni rode, stajati danas ispred vas nije samo velika čast, već privilegija koja se ogleda u delima naših predaka i očima nape dece.

Probudili smo se iz sna. Mi druge zemlje nemamo, i nemamo je gde obrađivati za nadnicu šaku pirinča ili šaku zobi. Moje kolege su iznele veliki teret, rekao je Đurić.

"Za sve one koje se kolebaju - Svak ke rođen da pojednom umre, čast i bruka žive doveka" , zaključio se Đurić citatom Njegoša.

12.27 -  Građani su izašli i na terase i razvili zastavu Srbije.

Foto: D. Milovanović

12.25 - Građanima se obratila sudija Ljiljana Stevanović. Kaže da su izašli iz pravosudnog sistema takozvanog Kosova jer je Briselski sporazum postao mrtvo slovo na papiru

Foto: M. Stevanović

12.18 - Okupljenima na narodnom skupu obratio se direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Foto: M. Stevanović

On je podsetio na to kako je zdravstvo na KiM napredovao zahvaljujući naporu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da trpe veliki pritisak vlasti lažne države: morali su da plaćaju kazne jer su hteli da leče obolele, a Priština na to gleda kao na prekršaj, bilo im je zabranjeno da se vakcinišu.

- Mi želimo mir i nećemo dozvoliti da nam neko oduzima osnovno ljudsko pravo na lečenje - istakao je on.

12.14 - Obratila se dekanka ekonomskog fakulteta Tanja Vujović.

Foto: M. Stevanović

- Braćo Srbi i sestre Srpkinje, ne tražimo nijedan drugi put osim onog koji nam kosovski zavet nalaže. Borimo se znanjem, pamćenjem, trajanjem na ovim prostorima, goloruki, borimo se za očuvanje neprolaznih vrednosti i ideala za koje vredi živeti, ali i za koje vredi umreti ako treba, poručila je ona.

12.11 - Obratio se profesor doktor Nebojša Arsić, rektor univerziteta.

- Danas smo ovde da kažemo "ne" pokušaju da se ograniče sva naša prava.

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

12.00 - Počeo veliki narodni skup u Kosovskoj Mitrovici himnom "Bože pravde."

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: D. MIlovanović

Foto: D. MIlovanović

11.58 - Na skup stižu i funkcioneri Srspke liste.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

11.48 - Veliki broj Srba izašao je na ulice sa transparentima, zastavama Srbije, a na jednoj je čak knez Lazar i poruka: Odavde nema nazad

Srbi nose i transparente na kojima piše:

  • SVI SMO MI NENAD ĐURIĆ! 
  • DOSTA nam je Kurtijevog terora! 
  • Mi imamo jednu državu - SRBIJU! 
  • Zbog naše dece - NEMA PREDAJE! 
  • Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja? 
  • Danas Nenad Đurić, sutra svaki Srbin na KiM! 
  • "Čistog obraza i svetla čela pred sud Božji!" 
  • Ja sam SRBIN i ovde je SVE MOJE! 
  • Kurti nas neće pokoriti 
  • Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu?

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: Novosti

Tekst potpisa

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

11.34 - U naselju Bošnjačka Mahala, koje je multietničko i nalazi se u severnom delu Kosovske Mitrovice  Albanci trenutno kače albanske zastave, zastave lažne države Kosovo i zastave Sjedinjenih Ameručkih Država. 

Ovo je otvorena provokacija uoči održavanja velikog narodnog skupa u centru Kosovske Mitrovice, a kroz ovaj deo mahale moraju da prođu ljudi koji južno od Ibra dolaze na skup u centar Mitrovice.

Celu situaciju nadgleda Euleks policije. Albanci su upravo dugačak kanap sa istaknutim zastavama razvili iznad čitave ulice.

Vozilo tzv. Kosovske policije stoji pored i ne reaguje 

Foto: M. Stevanović

11.04. - Kako javljaju naši reporteri zastave Srbije nalaze se bukvalno svuda, a građani su već počeli da pristižu na skup.

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Tekst potpisa

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: D. Milovanović

10.58 - U centru Kosovske Mitrovoce u toku su poslednje pripreme za veliki narodni skup koji je zakazan za 12 sati.

Sa razglasa se čuju srpske patriotske pesme, a Mitrovicom trenutno odjekuje pesma "Veseli se srpski rode". Brojne novinarske ekipe pripremaju se za praćenje skupa. Ekipa Novosti je uočila da su pristigli i politički predstavnici Srba južno od Ibra - Ljiljana Šubarić, gradonačelnica opštine Gračanice i Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca.

10.43 - U severnom delu Kosovske Mitrovice poslednje pripreme pred veliki narodni skup.

Foto: D. Milovanović

Foto: D. Milovanović

08.22 - NOVOSTI NA KiM: Juto pred početak velikog narodnog skupa

- Braćo i sestre okupimo se sutra svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova, ispred spomenika Caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore!!! - poručila je Srpska lista na Fejsbuku u subotu.

Celom dužinom šetališta, od kružnog toka gde se nalazi bronzana figura od osam metara kneza Lazara sa prstom uprenim ka Gazimestanu, viore se srpske zastave kojima su okićeni i prozori i balkoni okolnih zgrada.

Zastave, među kojima i one sa natpisom "Ovo je Srbija", postavljene su i u drugim gradovima na severu KiM.

Predstavnici Srpske liste su pozvali sve građane, Srbe, ali i Bošnjake, Gorance i sve druge koji Republiku Srbiju doživljavaju kao svoju otadžbinu, da dođu i budu deo tog velikog opštenarodnog, mirnog i demokratskog protesta.

Predstavnici Srba na severu KiM odlučili su u subotu da napuste sve političke institucije privremenih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza Prištine i kršenja briselskog sporazuma, sve dok Priština ne povuče odluku o preregistraciji tablica i ne formira Zajednicu srpskih opština, kao i dok ne počne da poštuje i druge sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku u opštini Zvečan svi komandiri i policijski rukovodioci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana