"NOVOSTI" SAZNAJU: I Lajčak potvrdio da je poseta Petkovića KiM povodom ustoličenja patrijarha Porfirija morala biti dozvoljena

Novosti onlajn

19. 10. 2022. u 12:51

SPECIJALNI predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je u pismu Kancelariji za Koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s Prištinom (KORD) da je nedavna poseta direktora Petra Petkovića Kosovu i Metohiji povodom ustoličenja patrijarha Porfirija morala biti dozvoljena jer je najavljena u skladu sa svim sporazumima, saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: И Лајчак потврдио да је посета Петковића КиМ поводом устоличења патријарха Порфирија морала бити дозвољена

Foto Tanjug

Naime, nakon što su vlasti u Prištini bez ikakvog obrazloženja zabranile Petkoviću da prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija, Petković je preko nadležnih službi o takvom kršenju sporazuma obavestio i Lajčaka.

Kako je potvrđeno "Novostima", posrednik u dijalogu je u uzvratnom pismu jasno naveo da „potpuno razume da je ova ceremonija bila od izuzetnog značaja i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za gospodina Petkovića lično". 

- Što se EU strane tiče, poseta gospodina Petkovića bila je odgovarajuće najavljena, u skladu sa procedurama dogovorenim u okviru strana u Dijalogu i stoga je trebalo da bude dozvoljena od strane (tzv.) kosovskih vlasti - navodi se između ostalog u pismu koje je potpisao Miroslav Lajčak. 

U njemu se dodaje da će ovo pitanje EU posrednik pokrenuti i pred (tzv.) kosovskim vlastima i istaći da „dogovori o zvaničnim posetama moraju da budu poštovani, kao što je slučaj i sa svim ostalim sporazumima u dijalogu“.

BONUS VIDEO: 

Ovako je javnost prvi put čula za Matiju Bećkovića: Pre tačno 60 godina u “Novostima”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024