"KURTI PONOVO DEMONSTRIRA SILU I SAMOVOLJU": Petkoviću deseti put zabranjena poseta KiM

Tanjug

12. 10. 2022. u 10:06

DIREKTORU Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj patrijaršiji.

КУРТИ ПОНОВО ДЕМОНСТРИРА СИЛУ И САМОВОЉУ: Петковићу десети пут забрањена посета КиМ

Foto: Tanjug

- Ovo je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu. Reč je o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog o slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom - navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka patrijaršija - Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji "Moravski dani".

Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanju verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da takozvano Kosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na KiM žive, istaknuto je u saopštenju.

BONUS VIDEO: HRAM SVETOG SAVE U PARIZU: Patrijarh Porfirije na ustoličenju episkopa Justina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (90)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave