"NEMAMO MNOGO VREMENA" Kurti otkrio koji rok su mu dali za sporazum sa Beogradom

Novosti online

15. 10. 2022. u 15:13

SAMOZVANI premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sporazum sa Beogradom mora da bude postignut što pre i da je spreman da se dodatno angažuje kako bi to pitanje bilo rešeno, prenosi Reporteri.

НЕМАМО МНОГО ВРЕМЕНА Курти открио који рок су му дали за споразум са Београдом

Foto AP

- Nemamo mnogo vremena, nisam siguran ni da imamo još dve godine da se dogovorimo sa Srbijom - rekao je Kurti za Dojče vele.

Na pitanje da li shvata ozbiljno upozorenje da pitanje Kosova i Metohije može da bude skinuto sa stola EU ako ne bude dogovora do maja 2024. godine, Kurti je rekao da sporazum mora da bude postignut u najskorije vreme.

- Slažem se da nemamo mnogo vremena i da živimo u opasnim i nepredvidivim vremenima. Nisam siguran ni da imamo dve godine za postizanje sporazuma. Moramo to da uradimo što je pre moguće. Zbog toga sam spreman da se kreativno i konstruktivno angažujem u ovim razgovorima u Briselu kad god budemo pozvani -odgovorio je Kurti.

Kako piše Reporteri, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak već neko vreme ponavlja da trenutno postoji jedinstven politički kalendar pred izbore u SAD i EU, koji treba iskoristiti za postizanje dogovora.

- Ne bih rekao da je sledeća godina odlučujuća, ali sam više puta rekao da imamo ovaj prozor mogućnosti koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. Mislim da je naša odgovornost da ovu priliku ne propustimo - rekao je Lajčak u četvrtak tokom boravka u Prištini.

Sa druge strane, opozicione partije u Prištini optužuju Kurtija da otkada je na vlasti ništa nije uradio po pitanju dijaloga sa Beogradom.

Predsednik DPK Memlji Krasnići izjavio je sinoć da u dijalogu nike za dve godine napravljen nikakav pomak. On je ocenio da je većina sastanaka u Briselu iskorićena za unutrašnja politička pitanja.

Krasnići je dodao da nije optimista da će dijalog u skorije vreme dobiti svoj epilog.

BONUS VIDEO: KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA - Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove