SASTANAK SA KOLEGAMA IZ AFRIKE: Orlić se zahvalio na podršci koju pružaju očuvanju teritorijanog integriteta Srbije

Novosti online

13. 10. 2022. u 22:22

PREDSEDNIK Narodne skupštine Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas u Kigaliju, na marginama 145. skupštine IPU, sa predsednikom Senata Južne Afrike Augustinom Ijamuremjem i predsednicom Predstavničkog doma Parlamenta Ruande Donatilom Mukabalisom.

САСТАНАК СА КОЛЕГАМА ИЗ АФРИКЕ: Орлић се захвалио на подршци коју пружају очувању територијаног интегритета Србије

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

U odvojenim sastancima, Orlić je iskoristio priliku da čestita na uspešnoj organizaciji IPU. Kako je istakao, odnosi dve zemlje počivaju na prijateljstvu koje traje duže od pola veka.

Zahvalio je Ruandi na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, odnosno na podršci koju pruža očuvanju teritorijanog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.

- Pokazali ste šta znači pravi prijatelj i hvala vam na tome - poručio je predsednik Narodne skupštine.

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kao i u poljoprivredi i infrastrukturi.

Tokom sastanka je bilo reči i o unapređenju međuparlamentarne saradnje na svim nivoima.

Dodao je da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga između Srbije i Ruande, a posete na visokom i najvišem nivou su upravo jedan od načina za to.

- Za Republiku Srbiju jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, uprkos njenim pokušajima da opasnim potezima dovede do eksalacije u južnoj srpskoj pokrajini. Jasno je da Priština, ne samo da nema nameru da sprovede dogovoreno, nego i da suspenduje već postignute dogovore. Mi ćemo nastaviti da čuvamo mir i stabilnost za sve - poručio je dr Orlić.

Predsednik Narodne skupštine i predsednica parlamenta Republike Južne Afrike Nosivive Nolutando Mapisa-Nkakula, sastali su se danas u Kigaliju, na marginama 145. skupštine Interparlamentarne unije.

Kako je istaknuto na sastanku, Srbiju i Južnu Afriku veže istorijsko prijateljstvo, a politički odnosi dve zemlje su dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsednik Skupštine Srbije zahvalio je Južnoj Africi na principijelnom stavu po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, odnosno nepriznavanja tzv. „Kosova". „Jednostrano proglašena nezavisnost za nas predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava", rekao je dr Orlić.

Tokom sastanka je bilo reči i o unapređenju međuparlamentarne saradnje, a Orlić izneo je uverenje da će i u novom sazivu Narodne skupštine Srbije biti formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Južnom Afrikom.

- Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da se ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje - poručio je Orlić na početku sastanka.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu