"ZAJEDNIČKIM RADOM MOŽEMO REŠITI BROJNE IZAZOVE" Vučić se oglasio nakon sastanka sa Orbanom i Nehamerom (FOTO)

Novosti onlajn

03. 10. 2022. u 11:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Budimpeštu, gde će danas učestvovati na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije. Predsednik Vučić se pred samit sastao sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

ЗАЈЕДНИЧКИМ РАДОМ МОЖЕМО РЕШИТИ БРОЈНЕ ИЗАЗОВЕ Вучић се огласио након састанка са Орбаном и Нехамером (ФОТО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- I ovaj sastanak sa prijateljima @orbanviktor i @karl.nehammer pokazao je da partnerstvo, saradnja i zajednički rad mogu da reše brojne izazove. Danas su na stolu teme od velikog značaja za sve nas, od energetike do sprečavanja nove migrantske krize, ali i jačanje i širenje ekonomske saradnje - napisao je Vučić na Instagramu. 

Podsetimo, Vučić, Orban i Nehamer će, nakon zvaničnog sastanka, učestvovati u panel diskusiji i zatim će se obratiti na konferenciji za medije. Na samitu će razgovarati o unapređenju saradnje tri zemlje.

Predsednik Vučić ranije je najavio da će na samitu u Budimpešti razgovarati sa Orbanom i Nehamerom o migrantskoj politici, a Nehamer da će sa mađarskim kolegom i predsednikom Srbije razgovarati i o zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja.

- Naše države to ne čine samo za nas, već radimo to zbog borbe protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i u cilju smanjenja pritiska na granicama - rekao je Nehamer.

Vučić i austrijski kancelar razgovarali su nedavno u NJujorku na marginama Generalne skupštine UN, a jedna od tema je bila i ilegalna migracija, kako je izjavio posle sastanka Nehamer, pošto se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz zemalja kao što su Indija i Tunis, koji dolaze balkanskom rutom.

Nehamer je rekao da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Orban i Nehamer su letos na zajedničkoj konferenciji za medije poručili da žele da pomognu Srbiji u zaštiti njenih južnih granica od ilegalne migracije.

- Mi smo vaši kapetani na mađarsko-srpskoj granici, jer ako je ne štitimo, doći će stotine hiljade migranata kod vas. Mi bismo voleli da ne moramo to da radimo i da Srbija može sama da štititi svoju južnu granicu. U interesu svih je da Srbija što je moguće bolje može da štiti svoju južnu granicu - kazao je Orban.

Takođe, najavio je organizovanje konferencije sa Srbijom s ciljem bolje zaštite južnih srpskih granica od ilegalne migracije.

Kako je rekao Orban, cilj tog skupa je bio da se pomogne Srbiji u boljoj kontroli južne granice, kao i da će o predlozima obavestiti i Brisel.

Austrija je već mesecima suočena sa dramatičnim rastom broja tražilaca azila, koji je za osam meseci ove godine dostigao broj od 57.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (81)

JOŠ JEDNO PRIZNANJE: Meridianbet dobitnik prestiže CSR nagrade Wannabe magazina