TRI BOŽURA DA ZAUVEK SEĆAJU NA JUNAŠTVO: Otkriven spomenik braći Milić u Kosovskoj Mitrovici (FOTO)

D. Z.

27. 09. 2022. u 13:54

NA GRADSKOM trgu u Kosovskoj Mitrovici u prisustvu majke Nade, predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i predstavnika Srpske liste, danas je simbolično u 12 časova i 44 minuta otkriven spomenik braći Milić.

ТРИ БОЖУРА ДА ЗАУВЕК СЕЋАЈУ НА ЈУНАШТВО: Откривен споменик браћи Милић у Косовској Митровици (ФОТО)

Foto: D. Z.

Spomenik je sagrađen sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju i opštine Kosovska Mitrovica, a prilikom otvaranja priređen je prigodan kulturno-umetnički program, na kome su govorili Borislav Tajić, zamenik direktora kancelarije za KiM, Aleksandar Spirić, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, kao i majka braće Milić.

Foto: D. Z.

Pesmu "Vila sa Košara" otpevala je devojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca, a izrecitovana je i pesma o pokojnoj braći Milić.

- Danas sam raspolućena, srećna sam i tužna, ali sam i zahvalna građanima Kosovske Mitrovice koji su se mojim sinovima odužili na ovakav način - rekla je majka Nada.

Tokom NATO agresije porodica Milić je bila na Kosovu i Metohiji, a braća Srđan i Boban su bili vojno angažovani.

Najpre je dvadesetšestogodišnji Srđan, vodnik prve klase, čije je vozilo pri polasku na zadatak naišlo na minu, preminuo 4. aprila 1999. godine na VMA od zadobijenih povreda. Potom od zločinačkih NATO bombi 14. aprila gine i drugi sin Boban, potporučnik.

Kada se činilo da tuga ne može biti veća, godinu dana kasnije, 13. maja 2000. godine odlazi i treći sin Goran. Srce mu je prepuklo za voljenom braćom.

Na groblju Barutana u Kraljevu stoje humke sva tri brata, a 2011. godine pridružio im se i otac Dragoljub. 

Spomen-skulptura Tri božura trajno će podsećati građane Mitrovice i čitavog Kosmeta na braću Milić i, kako je danas rečeno na otvaranju spomenika, tri viteza čija su imena zauvek upisana zlatnim slovima u istoriji našeg hrabrog i slobodoljubivog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda