SUSRETI SA ČAK 18 MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA: Nastavak snažne diplomatske aktivnosti Srbije u UN (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 09. 2022. u 17:19

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković juče je, tokom trećeg dana boravka na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao susrete sa 18 ministara inostranih poslova.

СУСРЕТИ СА ЧАК 18 МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Наставак снажне дипломатске активности Србије у УН (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Na bilateralnim sastancima sa ministrima Ukrajine, Kazahstana, Estonije, Andore, Singapura, Bahreina, Mađarske, Barbadosa, Lihtenštajna i Egipta, Selaković je iznosio konkretne predloge za unapređenje političkih i ekonomskih veza, jačanje ugovorne baze saradnje i razmenu delegacija.

Jedna od ključnih tema razgovora je, kao i proteklih dana, bila borba Srbije za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji.

U skladu sa porukama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio svetskim liderima u okviru generalne debate u UN, šef srpske diplomatije je sagovornicima ukazao na principijelne pozicije naše zemlje, zasnovane na Povelji UN i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država - temeljnom principu međunarodnog prava. 

Osim toga, ministar Selaković je obavio i veliki broj kraćih razgovora sa šefovima diplomatija koje je sreo u UN, a u Stalnoj misiji Srbije ugostio je američkog kongresmena Erika Svolvela i direktora Svetskog ekonomskog foruma Mireka Dušeka.

Selaković je imao priliku i da u sedištu UN govori i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, i ponovi posvećenost Srbije vrednostima tog pokreta i izgradnji prijateljstva sa njegovim članicama.  

U naredna dva dana, šef srpske diplomatije imaće veliki broj sastanaka sa ministrima spoljnih poslova iz svih delova sveta i potpisati više međudržavnih sporazuma.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: U ČAST SRBIJI - Pogledajte video sa Tajms skvera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene