VUČIĆ NA AMERIČKOJ TELEVIZIJI "NJUZMAKS": Predsednik Srbije govorio o Kosovu, ekonomiji, ratu u Ukrajini (VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2022. u 16:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku gde učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, danas je dao intervju za američku televiziju Njuzmaks.

ВУЧИЋ НА АМЕРИЧКОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ ЊУЗМАКС: Председник Србије говорио о Косову, економији, рату у Украјини (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Newsmax TV

U emisiji je uz predsednika bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, koji je takođe postavljao pitanja Vučiću.

Vučić je podsetio gledaoce da je Srbija proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

- Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na KiM, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi, što gledamo danas - rekao je predsednik.

On je istakao da je Srbija uvek imala odlične odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, i da se naša zemlja ne stavlja na bilo čiju stranu, ali da će uvek osuditi rat. Važno pitanje je i energetika, rekao je on, pošto je zbog rata poremećeno snabdevanje.

- Gledamo kako da diversifikujemo naše snabdevanje energentima. Za Srbiju će biti dobro da napravimo interkonektore sa Bugarskom i sa Severnom Makedonijom. Vi ste tražili, gospodine Grenel, da shvatimo kako su ekonomske veze najvažnije u našem regionu. Rekonstrukciju infrastrukturne mreže. Mi vidimo da je trgovinska razmena Srbije i SAD danas veća nego ikada, veća od 1.2 milijarde. To nije malo novca za malu zemlju - rekao je predsednik.

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja. Grenel je pitao predsednika da li će ogromna nalazišta litijuma u našoj zemlji pomoći u razvoju naprednih tehnologija u našoj zemlji.

- Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna klima razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne, obrazovane ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

Predsednik je rekao da ne želi da govori kao politički analitičar, na pitanje da li Putin blefira pokretanjem mobilizacije i mogućom upotrebom nuklearnog oružja.

- Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Mnogo puta sam govorio sa Putinom, i ja ne verujem da on blefira. To je sve što mogu da kažem - rekao je Vučić.

Nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi doveo u pitanje holokaust, Grenel je pitao Vučića kako reaguje na ovakve izjave.

- Ja mogu da kažem samo kakvo je moje viđenje ovog pitanja. Srbi su veoma bliski prijatelji Jevreja, mi znamo da se holokaust dogodio. Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu, u delu grada koji je bio pod vlašću NDH. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Ja sam se sreo sa Ester Bajer, i ona mi se zahvalila. Tako je bila puna energije, ona je pokazivala na mesto gde se danas nalazi kafić, a gde je ubijen njen otac i mnogi, mnogi Jevreji. Kada su pobili ili proterali Jevreje, Nemci su tada ubijali Srbe. Ester mi je rekla da je prilazila ljudima koji su pili kafu, i rekla im da je to stratište. Nekada su ljudi reagovali samo je bledo gledajući, a danas svi znaju istinu o tom stratištu - rekao je predsednik.

Vučić je dodao da će to biti veličanstveno mesto koje će simbolizovati snažne veze Srba i Jevreja, ali će nas i podsećati da nikada ne sme da se ponovi nešto slično.

On je kroz smeh rekao da je pitanje o razlici između vlasti predsednika Bajdena i Trampa najteže od svih.

- Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili su se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski. Povećanje trgovinske razmene, i sa SAD i u regionu, Amerika je podržala Otvoreni Balkan, je značajno za sve - zaključio je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (69)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)