"NOVOSTI" OTKRIVAJU: CIA i Čečeni pripremaju haos na KiM - Plan da se ekstremisti obuku u uniforme Vojske Srbije i napadnu kosovsku policiju

E.V.N.

08. 09. 2022. u 09:15

AMERIČKA Centralna obaveštajna agencija (CIA) angažovala je ekstremističke i kriminalne grupe, koje bi u narednom periodu trebalo da izazovu incidente na administrativnoj liniji sa tzv. Kosovom. To bi bio povod za povećanje broja vojnika NATO u našoj južnoj pokrajini, a krajnji cilj je suzbijanje uticaja Rusije na Balkanu.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: ЦИА и Чечени припремају хаос на КиМ - План да се екстремисти обуку у униформе Војске Србије и нападну косовску полицију

Duge cevi sve češća slika i na severu KiM, Foto AP

Do ove informacije, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", došle su naše bezbednosne službe i ozbiljno je analiziraju, jer država mora da bude spremna za mogući scenario koji bi dodatno mogao da zakomplikuje ionako poljuljanu bezbednosnu situaciju na KiM.

Prema operativnim podacima, odsek CIA koji se bavi Balkanom, obezbedio je albanskim kriminalcima pristup tajnim finansijskim fondovima, a tim novcem su uspostavljeni putevi za krijumčarenje oružja iz Rumunije i Albanije u južnu srpsku pokrajinu. Deo para, kako se navodi, otišao je navodno Ukrajincima koji žive u Rumuniji, a oni su zatim obezbedili manje količine streljačkog naoružanja i zaštitnih prsluka sa Zapada, ali i prenosne protivoklopne rakete "džavelin" i protivavionske projektile "stinger". Oružje je do Albanije dopremljeno brodom, a odatle je prebačeno u lažnu državu.

Takođe, pretpostavlja se da je CIA, uz pomoć lidera opozicije Čečenije, regrutovala jedan broj čečenskih plaćenika koji bi trebalo da se povežu sa lokalnim naoružanim formacijama na tzv. Kosovu. Sumnja se da je plan da te snage, prerušene u vojnike Vojske Srbije, napadnu jedinice tzv. kosovske policije u blizini administrativih linija i tako isprovociraju reakciju Kfora iz baze "Bondstil".

Ovakav razvoj situacije, prema saznanjima operativaca, NATO bi mogao da iskoristi kako bi ojačao snage i povećao broj ljudi u "Bondstilu" i u pokrajini.

- Cilj SAD je da pojača prisustvo u Evropi, a Zapadni Balkan je jedna od poslednjih tačaka gde nema raspoređenih jačih formacija Amerike i NATO - navodi se u analizi.

Ovakav razvoj situacije, u potpunosti bi mogao da uruši bezbednost Srba u južnoj pokrajini u trenucima kada se čeka kako će biti rešeno pitanje srpskih registarskih tablica. Premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti najavio je čak i mogućnost da će Srbima koji ne budu želeli da srpske oznake zamene za kosovske, biti oduzimana vozila. Lideri Srba su nekoliko puta ponavljali da se zalažu za mir i stabilnost, ali da ne žele da pristanu na jednostrane odluke Prištine o tablicama.

Inače, specijalne snage Vojske SAD izvele su na proleće zajedničku obuku sa specijalcima takozvane kosovske policije i bezbednosnih snaga pod nazivom BILAT. Kako je tada saopštila evropska Komanda za specijalne operacije Vojske SAD "izvođenje bilateralnih obuka sa NATO partnerskim snagama zemalja Balkana veoma je važno za podršku bezbednosti u regionu i odvraćanju od destabilizujućih aktivnosti".

Upravo na poziv Vašingtona kao glavnog mentora, tzv. Kosovske bezbednosne snage bile su deo međunarodne misije u Kuvajtu.

KARAN: ISTAKLI SE U REŽIRANjU

BIVŠI kontraobaveštajac Ljuban Karan kaže za "Novosti" da traje stalni pritisak pretnjama nemirima na KiM:

- Ali da bi ova priča bila uverljiva, onda mora u jednom trenutku da se dogodi inicident koji bi bio povod za sukobe. Sve je spremno da se tako nešto desi, ali da li će se desiti zavisi od odluke svetskih sila. Pojavile su se grupe Čečena na KiM i to budi sumnju. Otpor srpskog stanovništva jednostranim potezima Prištine je pasivan i to barikadama koje se brane telima, a ne oružjem i to nije dovoljan povod da se dogodi sukob. Inače, SAD na Balkanu imaju veliko iskustvo u režiranju raznih događaja koji su bili povodi za veće sukobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda