BILI SMO NA PRAGU OZBILJNE KRIZE I SUKOBA: Petković o postignutom sporazumu - "Pronađeno je rešenje, čekaju nas razgovori o tablicama"

Tanjug

28. 08. 2022. u 09:34

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su dogovorom Beograda i Prištine sačuvane srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, kao i mir i stabilnost i ističe da Srbi neće odustati od KM tablica.

БИЛИ СМО НА ПРАГУ ОЗБИЉНЕ КРИЗЕ И СУКОБА: Петковић о постигнутом споразуму - Пронађено је решење, чекају нас разговори о таблицама

Foto: Printscreen/RTS

Petković, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da je reč o veoma važnoj i značajnoj odluci, nakon duge i teške diplomatske borbe poslednjih nedelja predsednika Srbine Aleksandra Vučića.

- Uspeli smo da se dogovorimo i da dobijemo garancije EU, što je za nas bilo najvažnije, a što zapravo znači smo uspeli da sačuvamo srpske lične karte za Srbe koji žive na KiM, odnosno koji imaju prebivalište na prostoru naše južne pokrajine - navodi Petković.

Objašnjava da srpske lične karte, a samim tim, kako kaže, postojanje države Srbije na prostoru KiM i dalje važi, kao i da će Srbi koristiti isključivo svoja dokumenta, koja izdaje Republika Srbija.

- Bilo smo na pragu ozbiljne krize i sukoba na severu KiM, koje je želeo pre svega Aljbin Kurti, da zapali ponovo bure baruta na prostoru Zapadnog Balkana. Uspeli smo da se dogovorimo i pronađemo rešenje - kaže Petković.

Ističe da je to "prvi korak ka normalizaciji odnosa", kada je reč o poštovanju sporazuma o slobodi kretanja.

- Nas čeka razgovori i po pitanju tablica, gde je situacija dosta teža, jer Aljbin Kurti odbija da prihvati KM tablice, s obzirom na to da Srbi na KiM neće odustati od KM tablica, koje izdaje Republika Srbija - navodi Petković.

Naglašava da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

- Posebno je važno da smo uspeli da u okviru dogovora izdejstvujemo izjavu, odnosno ''disklejmer'' - kaže Petković.

Navodi da ''disklejmer'' zapravo jasno pokazuje da obostranim prihvatanjem ličnih dokumenta ne priznajemo, niti ćemo "ikada priznati nezavisnost Kosova".

- To što je dogovoreno je kompromis. To je ono na čemu sve vreme insistiramo. Možemo da idemo napred i da se dogovaramo, ako postoji kompromis - navodi Petković.

Dodaje da smo o dogovoru dobili pisane garancije EU.

- Najbitnije da nema 1. septembra nikakvih jednostranih aktivnosti od strane Prištine. Na administrativnim prelazima 1. septembra se ništa posebno neće dešavati. Nema izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata, uspeli smo da sačuvamo srpske lične karte - kaže Petković.

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su pozdravili dogovor, ne žele sukobe i da žive u strahu.

- Očekujemo deeskalaciju situacije na terenu, normalizaciju, posebno imajući u vidu da poslednjih dana i nedelja gotovo nije bilo intervjua i izjava Kurtija i predstavnika privremenih prištinskih insistucija o ratu, nasilju... -  navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM zaključuje da nema daljeg napretka u odnosima bez početka razgovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: SPECIJALCI ROSU U AKCIJI U ŠTRPCIMA - Naoružani upali u srpske kuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura