BORELJ SE POSEBNO ZAHVALIO VUČIĆU: Srećan sam, mora se pronaći rešenje i za registarske tablice

Novosti online

27. 08. 2022. u 20:19

VISOKI predstavnik EU za spoljne poslove Đuzep Borelj izjavio je da ga veoma raduje postizanje dogovora o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine i istakao i odličnu saradnju SAD i EU.

БОРЕЉ СЕ ПОСЕБНО ЗАХВАЛИО ВУЧИЋУ: Срећан сам, мора се пронаћи решење и за регистарске таблице

Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

- Srećan sam što mogu da saopštim da posle sastanka u Briselu i posle angažmana u Prištini i Beogradu poslednjih dana imamo sporazum o slobodnom kretanju između predsednika Aleksandra Vučića i (samozvanog) premijera Aljbina Kurtija. Uz posredovanje EU, Srbija je pristala da ukloni dokumente za ulazak i izlazak za one sa (tzv.) kosovskim ličnim kartama i (lažna država) Kosovo da ne uvodi dokumente za ulazak i izlazak za one sa srpskim ličnim kartama. Kosovski Srbi, svi građani će moći slobodno da se kreću uz lične karte. EU je za to dobila garancije od premijera Kurtija. Veoma sam srećan što smo pronašli evropsko rešenje koje pomaže putovanju između (tzv.) Kosova i Srbije. To je u interesu svih građana Kosova i Srbije. Želim da se zahvalim dvojici lidera koji su ovo uradili. A posebno predsednika Vučića koji je danas pokazao odgovornost i liderstvo - rekao je Borelj u videu objavljenom na Tviteru.

Borelj je dodao i da se mora pronaći rešenje i za registarske tablice.

- Ali ovaj rad sa slobodom kretanja nije završen. Još uvek ima nekih problema. Očekujem od dvojice lidera da pokažu pragmatizam i konstruktivnost u rešavanju problema sa registarskim tablicama. Mnogo puta sam rekao, u vreme rata u Ukrajini, sa izazovima sa kojima se EU suočava, nama u Evropi ne trebaju problemi, ne trebaju nam tenzije. Treba nam rešenje, potrebno nam je rešenje za zapadni Balkan. Postoje neki problemi koji ostaju, moramo nastaviti da radimo na rešavanju. Danas je veoma dobar dan - zaključio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)