U NOVU VLADU ULAZE I NESTRANAČKI LJUDI: Večeras ili najkasnije sutra ujutru biće poznato ime mandatara

M.St.

26. 08. 2022. u 09:45

IME mandatara koji će okupiti novi tim za Nemanjinu 11, biće saopšteno večeras ili najkasnije sutra ujutru, a već je izvesno da će Vlada Srbije biti formirana i pre nego što to dopušta zakonski rok koji ističe 30. oktobra.

У НОВУ ВЛАДУ УЛАЗЕ  И НЕСТРАНАЧКИ ЉУДИ: Вечерас или најкасније сутра ујутру биће познато име мандатара

Foto: N. Fifić

Nakon izbora, mandatar "spisak odabranih" za ministarsku ekipu predaće, po proceduri, predsedniku Republike koji potom obaveštava predsednika Skupštine, a nakon toga se saziva i sednica parlamenta. Na njoj će se najpre raspravljati o zakonu o ministarstvima, a u tom propisu će biti navedeno koliko će resora imati nova vlada i koje će poslove obavljati. Sledeći korak je iznošenje programa rada budućeg predsednika vlade i članova njegovog tima. Kraj ekspozea je ujedno i znak za otvaranje rasprave. Ukoliko uz kandidate za premijera i ministre stane najmanje 126 poslanika (od ukupno 250 u Skupštiši Srbije), oni će položiti zakletvu i formalno započeti četvorogodišnji mandat.

Kako je najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, trenutna ministarska postavka pretrpeće značajnije izmene, a u budućem timu u Nemanjinoj biće novih imena, ali i nestranačkih ljudi.

Foto Tanjug

 

U najuži krug kandidata za premijersku fotelju, kako je saopšteno nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke u sredu, na većinski zahtev naprednjaka, ušli su dosadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Njima se daju podjednake šanse, jer uživaju veliko poverenje među stranačkim kolegama. Iako su pojedini članovi stranke izrazili želju da se premijersko mesto ustupi i kandidatu koalicionih partnera, konkretno SPS, kako bi se podelila odgovornost, ali i kritike, šanse za takvu odluku su se drastično smanjile. Ipak, konačnu "presudu" i ime mandatara, čime će biti razrešene sve dileme - daće predsednik Srbije.

Foto Tanjug

 

Član Izvršnog odbora SNS Darko Glišić istakao je da se nada da će mandatar biti neko iz redova naprednjaka, ali i da mu je svejedno da li će to biti Brnabićeva ili Vučević.

- I Brnabićeva i Vučević su odlični kandidati, vredni i obrazovani, oboje imaju snagu da se izbore sa onim što nas čeka. Nije važno ko će od njih dvoje biti mandatar, suština je u tome da se nastavi sadašnji put razvoja, da se radi i gradi, poboljšava životni standard, da kabinet bude poletniji i ide u susret događajima i problemima - poručio je Glišić.

On je naveo i da je i jednom i drugom kandidatu za mesto šefa vlade, Srbija na prvom mestu, kao i da ni Brnabićeva, ni Vučević nisu ni proruski, ni prozapadno orijentisani.

Glišić je preneo i da je na sednici Predsedništva SNS vođena korisna i konstruktivna rasprava tokom koje su se čuli razni predlozi.

DOSAD 21 RESOR

VLADA Srbije koje je formirana 2020. imala je 21 resor. Prilikom tadašnjeg izbora, uvedena su tri nova u odnosu na raniji sastav: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ravnopravnost polova, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!