VUČIĆ RAZOTKRIO KURTIJA: Šta je pravi razlog zbog kog prištinske vlasti prave haos

Novosti online

31. 07. 2022. u 11:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima povodom opasne situacije na KiM koju izazivaju vlasti u Prištini.

ВУЧИЋ РАЗОТКРИО КУРТИЈА: Шта је прави разлог због ког приштинске власти праве хаос

Foto. Printskrin Youtube

- Albanci su jedinstveni i uvek imaju podršku. Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. U njemu se kaže da svaka strana može primeniti sistem u kojem će lične karte biti praćene pisanom ulazno, izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da putuju u treću zemlju. Albanci ovo koriste u ovom trenutku iako niko ne razume zašto. Kao da neko namerno želi da isprovocira dodatne probleme - rekao je Vučić i dodao:

- Ovde se jasno kaže za stavovnike druge strane koji putuju u treću zemlju. To znači da to ne sme da važi za Srbe sa KiM. To znači da Srbe sa KiM ne možete da zaustavite sa srspkom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da "ikoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom". To je najgluplje opravdanje koje slušamo sa albanske strane. 

- Onda dolazite do još većeg suštinskog problema koji se tiče tablica. Opet sporazum iu 2011. godine, tačka 6 i tačka 7. U tački šest se kaže "Kao privremena mera vlasti na Kosovu će produžiti važenje KS registarskih tablica za početni period od pet godina nakon čega će dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje uz posredovanje EU ukoliko bude potrebno." Tačka sedam "Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS tablice ili KS tablice za vozila izdavaće ih nadležni organi na Kosovu biće distribuirani uz posredovanje EULEKSA ukoliko bude potrebno i sve strane će uložiti maksimalne napore da se obezbedi sprovođenje gorenavedenog. Kao privremena mera vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima koje imaju KS tablice da slobodno putuju preko njihove teritorije." U međuvremenu imamo sporazum iz 2016. sa potpisom Marka Đurića koji kaže "važenje KS tablica koje mi prihvatamo u potpunosti biće produženo pre isteka aktuelnog petogodišnjeg režima i to do kraja".

- Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stvari koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (75)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)