SELAKOVIĆ: Kosovski i kiparski problem isti, razlike samo u detaljima

Novosti onlajn

31. 07. 2022. u 10:54

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su kosovski i kiparski problem isti, a da su razlike samo u detaljima i naglasio da Srbija štiteći sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet brani princip, odnosno štiti i teritorijalni integritet i suverenitet mnogih drugih država, među kojima je i Kipar.

СЕЛАКОВИЋ: Косовски и кипарски проблем исти, разлике само у детаљима

Foto: Tanjug

Ministar Selaković je istakao da Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. 

- Smatramo da su suverenitet i teritorijalni integritet Kipra neprikosnoveni i da se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor mora naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane - rekao je Selaković u intervjuu za kiparski “Katimerini”.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija ima krajnje principijelne pozicije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država članica UN. 

- Te pozicije su zasnovane na međunarodnom pravu, snažnim vrednosnim postulatima i neoborivim argumentima - naveo je Selaković odgovarajući na pitanje kako problem Kipra i Kosova utiče na politike na Balkanu i istočnom Mediteranu. 

Selaković je naglasio doslednu opredeljenost Srbije za poštovanje međunarodnog prava i naveo da onima koji nastupaju sa pozicije da postoji red privilegovanih država čiji se teritorijalni integritet i suverenitet mora poštovati, ali i one države čiji se teritorijalni integritet i suverenitet baš i ne mora poštovati, u lice govori da je takva pozicija neodrživa i da potkopava same temelje međunarodnog prava i sistema UN. 

- I verujte da mnogima nije drago kada to čuju, i obično, pošto ne mogu da uzvrate argumentima, gledaju da promene temu. I kada se neko trudi da objasni da kosovski i kiparski problem nisu isti, ne može da nađe argumente kojima bi potkrepio tu tvrdnju, jer reč je o suštinski istim situacijama, a razlike su samo u detaljima - rekao je Selaković. 

Selaković je naveo da je Kipar najpouzdaniji partner Srbije u EU, i da Srbiji pruža apsolutnu podršku po pitanju evrointegracija i kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema njegovim rečima, u dokumentima koji definišu obaveze Srbije na putu ka EU ne pominje se priznanje (tzv.) Kosova od strane Beograda. 

- EU nije mogla da nam ispostavi takav zahtev upravo zato što pet država EU, a blizu sto članica UN, među kojima je i Kipar, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je Selaković. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je naglasio da cilj dijaloga nije priznanje (tzv.) Kosova, već normalizacija odnosa i naveo da EU od Beograda i Prištine u krajnjoj instanci očekuje pravno obavezujući sporazum, ali da u ovom trenutku niko ne zna šta bi mogao biti njegov sadržaj. 

- Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, mi smo dosledno spremni da pružimo svaku šansu inicijativama i rešenjima koje će ljudima u našoj južnoj pokrajini olakšati život. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora. Mi, međutim, ne razgovaramo o ‘priznanju’, niti smo to ikad činili - kaže Selaković. 

Kako je naveo, problem je što Priština blokira proces normalizacije time što već duže od devet godina ne primenjuje dogovor o Zajednici srpskih opština, konstantno stvara krize posežući za provokacijama i jednostranim potezima, a njihovi zapadni patroni im to tolerišu, i umesto da ih sankcionišu, oni ih praktično ohrabruju da rade na destabilizaciji regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SVE VREME SU LAGALI I ZNALI SU DA LAŽU: Vučić - Daleko je 2. jun, siguran sam da će narod umeti da izabere onog ko ostavruje rezultate