"NEMA PREDAJE, SRPSKA LIČNA KARTA OSTAJE": Plakati u severnom delu Mitrovice nakon novog skandala Prištine

D.Z.

30. 07. 2022. u 15:17

ZBOG najavljenih jednostranih poteza Prištine u Severnoj Mitrovici izlepljeni su plakati sa natpisom "Nema predaje KM ostaje" kao i "Nema predaje srpska lična karta ostaje".

НЕМА ПРЕДАЈЕ, СРПСКА ЛИЧНА КАРТА ОСТАЈЕ: Плакати у северном делу Митровице након новог скандала Приштине

Foto: D.Z.

Naime, prištinske vlasti najavile su da će od ponedeljka na administrativnim prelazima početi da se primenjuje režim koji se odnosi na sve građane koji sa srpskim ličnim kartama ulaze na KiM.

Građani sa srpskim dokumentima će, kako se navodi u saopštenju tzv. kosovske vlade, od prvog avgusta prilikom ulaska na KiM dobijati tzv deklaracioni papir na osnovu kojeg će moći da borave na KiM (do 90 dana posle jednog prelaska) dok će za decu do 16 godina koja nemaju ličnu kartu važiti izvod sa slikom iz matične knjige rođenih države Srbije.

Istovremeno, od ponedeljka, prema najavi privremenih institucija tzv. Kosova, će početi proces preregistracije automobila sa srpskih na tzv. kosovske tablice.

Povodom odluke vlade u Prištini da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo se na srpskom jeziku obratio Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kurti je u video obraćanju objavljenom na svom Fejsbuk profilu rekao da su nadležne institucije izvršile neophodne pravne i logističke pripreme i da će pomoći Srbima na KiM u procesu preregistracije.

Kurti je poručio Srbima na KiM da potez Prištine shvate kao odgovor na kršenje njihovih prava kao građana tzv. Kosova.

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju