OŽIVLJAVANJE USTAŠTVA: Hrvati vode skandaloznu kampanju prekrajanja istorije

D. MILINKOVIĆ

29. 07. 2022. u 09:00

NEMA više nikakve dileme da je skandalozna kampanja prekrajanja istorije i revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj državni projekat Zagreba.

ОЖИВЉАВАЊЕ УСТАШТВА: Хрвати воде скандалозну кампању прекрајања историје

Foto: Profimedia

Nakon zabrane predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac, nečuvenog pisma hrvatskih biskupa u kojem monstruozne dečje logore u Jastrebarskom i Sisku nazivaju humanitarnim centrima, sada od Austrije traže i da vrati ustaški grb u Blajburgu!

Foto: Printskrin

 

Ovaj nečuven zahtev izneo je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman tokom razgovora sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, na koga je, kako je rekao, "apelovao da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu". Tvrdnje Grlić Radmana da je ustaški grb iz Blajburga "istorijski grb kojeg ne treba dovoditi u vezu sa režimom iz Drugog svetskog rata, perfidno je izvrtanje činjenica. Naime, grb uklonjen iz Blajburga (na kojem je šahovnica sa prvim belim poljem), identičan je grbu sa zastave NDH, pod kojom su izvršeni najstrašniji zločini nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Foto: AP/ Virginia Mayo

Gordan Grlić-Radman

Šef srpske države poručio je juče da su ovim zahtevom naši susedi rekli sve o sebi i da o tome više ne mora da doda nijednu reč. On se osvrnuo i na optužbe pojedinih opozicionih političara i analitičara da je njegova oštra retorika u vezi sa Jasenovcem dovela do animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj i oštećenja srpskih automobila, uzvraćajući da su to - besmislice:

- Najstrašniji i najbesmisleniji napad od nekih ljudi odavde, pošto je uništen jedan automobil sa beogradskim tablicama na Braču, da je za to kriv Vučić zato što je ponovo potegao mit o Jasenovcu. Nije to mit, već strašna istina. Vučić je kriv jer je pričao o tome šta su Hrvati radili Srbima tokom Drugog svetskog rata. To govori da uvek pronalazimo razlog u prošlosti da se ćuti o srpskim žrtvama. Bolje da se lepo provodimo negde na moru nego da pričamo o onima koji su ubijeni, a uvek će neko iz Beograda biti kriv ako provod na moru bude pokvaren.

PICULA LAŽE O SRPSKIM SLUŽBAMA

PREDSEDNIK Vučić rekao je juče i da je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, inače iz redova hrvatskih evroposlanika, izneo notornu laž kada je rekao da je šef srpske države "svu energiju i resurse tajnih službi usmerio na Crnu Goru".

- To je toliko glupo da nemam reči, ali liči na Piculu. On uvek govori malo, ali glupo, a ovo je izrazito glupo - zaključio je Vučić.

Oglasio se i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je Piculi poručio da je bolje da je izvestio kako je moguće da u jednoj od najmanjih zemalja u Evropi nastanu dva najveća narko-klana na kontinentu, nego što laže o Srbiji. On je dodao da "bez obzira na to da li o Srbiji govore u ime Hrvatske ili evropskih institucija, Hrvati lažu":

- Kao i svaki hrvatski političar, i Picula svoje komplekse leči ocrnjujući Srbiju i Vučića.

Foto: N. Skenderija

Miloš Ković

Istoričar Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta, kaže, za "Novosti" da je sve što se dešava u Hrvatskoj u vezi sa oživljavanjem ustaštva samo još jedna potvrda činjenice da kada zločini nisu kažnjeni postoji velika verovatnoća da će biti i ponovljeni:

- Postavlja se pitanje da li je Hrvatska ikada prošla kroz proces denacifikacije ili deustašizacije. Reč je o jednom širem procesu obnove nacifašističkih, ali i ustaških ideja koje vidimo ne samo u Hrvatskoj, već i u Ukrajini, delu baltičkih republika, pa i u Zapadnoj Evropi. Danas su takvi recidivi najstrašnijih ideologija ne samo dozvoljeni nego, izgleda, u Evropskoj uniji i preporučljivi.

Ković je ukazao i da u našoj javnosti, sa najneočekivanijih mesta dolazi do poigravanja sa genocidom nad srpskim narodom i do njegovog osporavanja, kroz smanjivanje broja žrtava u Jasenovcu i na drugim stratištima.

- Moj utisak je da se to čini zarad "preporučivanja" Briselu, Berlinu ili Londonu i građenja dobrosusedskih odnosa u regionu. A naše jugoslovensko iskustvo pokazuje da takva vrsta poniženja, da bismo se drugima dopali, samo vodi u nastavak i okončanje samoponištenja. Naš prioritet mora biti istina i utvrđivanje činjenica o genocidu, da se uvek pitamo šta smo mi uradili na sećanju na naše žrtve i ugradnju tog sećanja u temelje savremenog srpskog nacionalnog identiteta.

IZ BEČA NI REČ O ZLOKOBNOM SIMBOLU

U SAOPŠTENjU Ministarstva spoljnih poslova Austrije o susretu Šalenberga i Grlić-Radmana nema ni reči o Blajburgu. Iz austrijskog MSP naveli su da su u fokusu razgovora bili bilateralni odnosi, ruski rat protiv Ukrajine, evropska energetska bezbednost, kao i evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Inače, Vlada Austrije prošle godine zabranila je "hrvatsku revizionističku manifestaciju u Blajburgu", a ove godine uklonjen je i ustaški grb sa spomenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)