NOVI SAZIV KRAJEM NEDELJE? Trebalo bi da republički poslanici uđu u parlament najkasnije do 4. avgusta

S. S. R.

25. 07. 2022. u 08:30

NOVI poslanički tim trebao bi, prema najavama predsednika Skupštine Ivice Dačića, da se useli u parlament krajem ove ili početkom sledeće nedelje, a najkasnije do 4. avgusta.

НОВИ САЗИВ КРАЈЕМ НЕДЕЉЕ? Требало би да републички посланици уђу у парламент најкасније до 4. августа

Foto Tanjug

Time će biti završena jedna epizoda u formiranju novih institucija posle parlamentarnih izbora 3. aprila, a zatim sledi formiranje nove Vlade, za šta je zakonski rok 90 dana od konstitutivne sednice.

Dačić je juče poručio da ni poslanici niti bilo ko u Skupštini ne snosi odgovornost zato što je duže trajao period utvrđivanja izbornih rezultata i što su se izbori ponavljali na više izbornih mesta, a u Velikom Trnovcu se glasalo pet puta.

- Po Poslovniku o radu Narodne skupštine, zakazujem sednicu i u pripremi zasedanja ću pozvati predstavnike izbornih lista na dogovor oko rada. To će biti u narednih nekoliko dana - istakao je Dačić za RTS.

Posle konstituisanja parlamenta, kako je do sada obično bilo u praksi, sednica se prekida, a ostale tačke dnevog reda - izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara čekaju da se dogovori i nova Vlada i usvajaju u istom danu. Ipak, Dačić napominje da to sada ne mora da bude slučaj, već može, ako bude dogovora, da se desi da se rukovodstvo Skupštine izabere u danu kada Skupština bude konstituisana.

Predsednik Aleksandar Vučić završio je prvi krug konsultacija sa izbornim listama koje će imati poslanike u novom sazivu, ali se i dalje ne zna ko će u novu Vladu. Dačić je naveo da nije bilo reči o funkcijama i da se u narednom periodu očekuju konkretni razgovori sa SNS, te ponovio da je njegova koalicija spremna za nastavak saradnje.

Dok se čeka da novi parlament zvanično započne rad, stranke su iznosile svoje strategije za zasedanja.

- Bićemo vrlo oštri kritičari za sve sa čime se ne slažemo, nešto možda zasluži i izlazak na ulicu, poput krupnih tema - EU, KiM. A, sve što budemo smatrali da je u interesu zemlje, podržaćemo - rekao je Miloš Jovanović iz koalicije NADA.

- Ako vladajuća većina ubrzo predloži vraćanje vojne obaveze, naša koalicija će to podržati.

I Zavetnici i Dveri su najavili podršku oko državnih pitanja, a sedeće u opozicionim klupama. "Ujedinjeni za pobedu Srbije" planiraju da traže zakone o specijalnom antikorupcijskom tužiocu, poreklu imovine, o radu, vraćanju oduzetih penzija...

STARI I MLADI

SEDNICOM, dok ne bude izabran novi predsednik parlamenta, predsedava najstariji poslanik, a to je Vladeta Janković sa liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", a prvi sledeći, ukoliko Janković ne bude želeo da vodi raspravu je Veroljub Stevanović iz koalicije NADA. U predsedavanju pomažu četiri najmlađa parlamentarca, a to su iz tima oko SNS - Nikola Bokan, zatim Pavle Grbović - "Ujedinjeni", Dubravka Kralj (SPS-JS) i Jelena Bogdanović - NADA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju