DA VRATE IMOVINU VISOKIM DEČANIMA: Viola fon Kramon obratila se privremenim organima u Prištini

Tanjug

05. 07. 2022. u 23:50

IZVESTILAC za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je danas vladu u Prištini da sprovede presudu Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani i da pokaže da nema selektivan pristup kada je u pitanju primena vladavine prava.

ДА ВРАТЕ ИМОВИНУ ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА:  Виола фон Крамон обратила се привременим органима у Приштини

Viola fon Kramon / Foto Tanjug-AP

Ona je na svom Tviter nalogu navela da je dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU suštinski element evropskih integracija Kosova i da "do pristupanja EU neće doći bez pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji".

Navela je i da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ima punu podršku EP.

Dodala je da ovogodišnji Izveštaj za Kosovo, koji treba da bude usvojen sutra u EP pokriva širok spektar pitanja, uključujući vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, javnu upravu i borbu protiv diskriminacije i poručila da vladavina prava znači jednakost za sve.

Podestila je da su EP i ona lično u više navrata ponavljali potrebu za hitnim odobravanjem vizne liberalizacije koja je, tvrdi, odavno zakasnila "uprkos činjenici da je Kosovo ispunilo sve kriterijume".

Fon Kramon je navela da ovogodišnji izveštaj o Kosovu dolazi u posebnom trenutku "kada ponovo vidimo strahote rata u Evropi" i zahvalila vladi u Prištini što je "pokazala punu solidarnost sa Ukrajinom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PREVIŠE TOPLO OBUČEN: Na Kelebiji zaustavljen pešak pun novca