HVALA VAM ŠTO STE OVU ZEMLJU VOLELI VIŠE OD SEBE: Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara (FOTO/ VIDEO)

Novosti online

14. 06. 2022. u 10:08

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

ХВАЛА ВАМ ШТО СТЕ ОВУ ЗЕМЉУ ВОЛЕЛИ ВИШЕ ОД СЕБЕ: Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Vučić se obratio građanima i zahvalio junacima sa Košara.

Foto: Printskrin

- Posle godina ćutanja, ako ništa, danas barem govorimo o ovome sa ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, za našu otadžbunu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači štititi svoju zemlju i čini mi se, možda bolje nego mi, razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vam što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi - rekao je predsednik.

Vučić je izjavio da se trudi da svakoga dana pokušava da analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati na Srbiju, Evropu i ceo svet.

Foto: Tanjug

- Srbija je nekako najlakša meta mnogima. Ali na manjem nivou mi moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i moramo da sačuvamo svoju Srbiju. Čini mi se da čak i oni koji ne razumeju našu poziciju, razumeju da nemamo hir, već da tako misle građani Srbije - kaže Vučić.

Ističe da Srbija sedi na jednoj, svojoj stolici, a da nas očekuju važne posete. Važno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali brine za zimu.

- Nafta je skočila, struje neće biti, gasa pitanje je... Teška zima je pred nama, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborimo. Ja samo molim sve vas, junake sa Košara, da prenesete pozdrave svojim porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, a sloboda Srbije ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine - rekao je predsednik.

Najavio je da će sa junacima sa Košarama razgovarati do kraja nedelje.

Zalažem se za integritet Srbije, kao Zapad za integritet Ukrajine

Vučić je rekao da su kod zapadnih predstavnika postalne omiljene reči - teritorijalni integritet, dodajući da i on samo ponavlja ono što oni govore.

Predsednik je to rekao na pitanje novinara šta preostaje Srbiji kao argument da nastaviti pregovore Beograda i Prištine kada se čuje da je uslov za članstvo u EU priznanje Kosova.

- Sva žestina sa kojom se zalažu za teritorijalni integritet Ukrajine i ja čak i ne sa tolikom žestinom, već mnogo tišim glasom, ali sa jednakom odlučnošću, zalažem se za teritorijalni integritet Srbije - i ništa više i ništa manje od toga- naveo je Vučić.

Kaže da smo prvi put od Olafa Šoca čuli to da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već samo stoji - puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, ali se nigde ne govori o međusobnom priznanju.

- Naše je da pokušavamo da pregovaramo o stvarima koje su normalne. Nemamo nikakav problem da pregovaramo o nestalim osobama, rekli smo da nam pokažu gde misle da postoji neko sahranjen od Albanaca, ali mi to isto tražimo i za Srbe, da nam omoguće da pretražimo lokacije za koje sumnjamo da su zakopani Srbi. Spremni smo da potpišemo sporazum o nestalima, znamo da moramo da živimo jedni pored drugih - rekao je Vučić.

On je ukazao da što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija, poštuje međunarodno pravo, na koje se ceo svet poziva.

Kaže da će biti zanimljivo na samitu EU- Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, ZB i da niko ne zna po prvi put šta će se desiti.

Foto: Tanjug

Vučić očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali da to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji.

- Jer tu ima mnogo problema, slično sa Moldavijom. Što se tiče ZB, nisam siguran da će uspeti da slome Bugarsku što se tiče Severne Makedonije i Albanije, iako su zaslužile tu odluku. Očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM i neuvođenja restriktivnih mera protiv Rusije - rekao je Vučić.

Ocenjuje i da to sve nije naivno i da je neozbiljno da se potcenjuju rezolucije Evropskog parlamenta, Evropskog saveta ili Evropske komisije.

- Ali šta drugo da učinimo, da priznamo Kosovo - upitao je Vučić.

Foto: Printskrin

Vučić ističe da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM. To nikoga nikada nije interesovalo i neće ih interesovati, i baviće se politikom koja njima odgovara. Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca.

- Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću da pričam - rekao je Vučić.

- Neće biti struje u regionu ove zime. Jedino ko će sigurno imati struju su Bugari, zbog nuklearke - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je SNS jedinstven po pitanju podrške Aleksandru Šapiću, Vučić je rekao da će se to znati u petak i da ne zna odgovor na pitanje.

Kada je reč o izjavama Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik kaže da nije preoptimističan i ne bi da daje nadu tamo gde je nema. Evroskepticizam, dodaje, raste iz dana u dan.

- Moramo da postavimo stvari racionalno. Ne možemo bez Evrope i njenih investicija. Nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i naše politike, ali racionalno mora da prevlada emocionalno. Imamo politiku koja ima legitimitet - rekao je predsednik.

Podseća da zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost opstaju uprkos svim pritiscima. Ističe da bi svi hteli da smo njihova produžena ruka, a ne da vodimo svoju politiku.

- Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno - rekao je Vučić.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

BONUS VIDEO:

NAROD ČEKA VUČIĆA: Veliki broj građana ispred Skupštine uoči polaganja zakletve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)