SINIŠA MALI PRVI KANDIDAT ZA MANDATARA: U igri za premijera i Brnabićeva, Vučević i Vesić

S. S. R.

18. 05. 2022. u 07:00

U IGRI za novog premijera, prema saznanjima "Novosti", nalaze se četiri imena - aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

СИНИША МАЛИ ПРВИ КАНДИДАТ ЗА МАНДАТАРА: У игри за премијера и Брнабићева, Вучевић и Весић

Foto: "Novosti"

Kladioničarski rečeno, najmanje šanse da "pobedi" u ovoj grupi ima Vesić, dok se najbolje kotira Mali. Iako je slogan Socijalističke partije Srbije na izborima 3. aprila bio "Ivica Dačić - premijer Srbije", male su šanse da se ovo predviđanje i ostvari i da aktuelni predsednik parlamenta u novoj raspodeli karata šefuje u Nemanjinoj 11.

Ipak, do konačne odluke o tome kome koga će predsednik Aleksandar Vučić izabrati za mandatara ostalo je dosta vremena, ali je izvesno da će ime za najvišu poziciju dati Srpska napredna stranka, kao najveća partija pobedničke koalicije "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Tačan datum za završetak izbornog procesa za parlament, koji je započeo glasanjem 3. aprila, i dalje je u magli. Čeka se rasplet oko ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Izborna komisija je odlučila da već jednom ponovljeno glasanje ovde 28. aprila - poništi, a na osnovu prigovora socijalista da je jedan birač glasao, iako nije imao ličnu kartu ni pasoš. Sada se čeka odluka Upravnog suda o stavu RIK.

Pod pretpostavkom da se do kraja maja opet organizuje glasanje i proglase konačni rezultati, parlament bi morao biti konstituisan do kraja juna. Od tada treba da počne zakonski rok od 90 dana za formiranje novog tima u Nemanjinoj 11. Po ovom redu vožnje, predsednik Vlade i ministri morali bi biti izabrani najkasnije do početka oktobra.

Ako je suditi po ranijim izjavama predsednika Vučića, karte u Vladi će biti promešane, te se očekuje da dobar deo trenutnih ministara neće obnoviti mandat. U Vladi će svakako biti i novih lica, koja su javnosti nepoznata, ali su uspešni u poslovima kojima se bave. Vučić je u više navrata isticao da će Vlada biti prosrpska, a ne proevropska ni proruska.

Foto N. Skenderija

Zakletva pred starim sazivom?

PREDSEDNIK Vučić trebalo bi da otpočne novi mandat do 31. maja, kada mu ističe prvi petogodišnji. Ukoliko se do tada ne formira novi saziv, on će zakletvu položiti pred postojećim poslanicima.

Član 10 Zakona o predsedniku kaže:

- Predsednik se bira na pet godina. Mandat počinje kada položi zakletvu pred Narodnom skupštinom. Ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, sastaje se da bi predsednik republike pred njom položio zakletvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu