SRBI ĆE PONOVO PLAĆATI TABLICE? Na devetu godišnjicu Briselskog sporazuma Priština za sutra najavila nove mere

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

20. 04. 2022. u 08:00

UZ razne provokacije koje danima serviraju iz Prištine, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti reciklirao je priču o tablicama i prelasku preko administrativih linija, što bi moglo da oteža kretanje našim sunarodnicima na KiM. Poruke koje bi mogle da dovedu do kršenja jednog od osnovnih prava Srba čule su se i u utorak, u danu kada je pre devet godina potpisan Briselski sporazum, koji je za Prištinu ostao mrtvo slovo na papiru.

СРБИ ЋЕ ПОНОВО ПЛАЋАТИ ТАБЛИЦЕ? На девету годишњицу Бриселског споразума Приштина за сутра најавила нове мере

Foto AP

Kurti ponovo preti reciprocitetom, koji podrazumeva da svi koji upravljaju automobilom sa registarskim oznakama gradova Srbije, tablice moraju da zamene probnim i da ih plate pet evra za 60 dana. To bi moglo da se dogodi već sutra, jer je Kurti istakao da tada ističe rok za postizanje trajnog rešenja oko tablica. Ako se ima u vidu da je u prvoj epizodi ove šarade on poslao specijalce ROSU na Jarinje, mogu se očekivati nove tenzije.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli tzv. Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine, kako bi se rešila kriza koja je nastala na severu KiM, upravo zbog pokušaja Prištine da naplaćuje probne tablice.

- Tada su formirane i radne grupe koje bi trebalo najkasnije do 21. aprila da donesu rešenje zasnovano na standardima i praksi EU. Znam da će princip reciprociteta biti tu, dok oko tehničkih aspekata imamo našu tehničku grupu i glavnog pregovarača. Ono što znam je da se neće pregovarati o principu reciprociteta, koji će biti osnova svakog budućeg rešenja - rekao je Kurti.

Međutim, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju tvrde da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč reciprocitet, a nema ni odredbe da će dosadašnji režim stikera tj. nalepnica važiti šest meseci.

- Takvih odredaba jednostavno nema u sporazumu postignutom 30. septembra 2021, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju - istakli su u Kancelariji, uz ocenu da 21. april "nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, te da kosovske vlasti žele da izvrše pritisak na Srbiju".

U Kancelariji su dalje naveli da Kurti "nema kredibiliteta da govori o reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom":

- Takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja, koja nema nikakve veze sa poštovanjem i sprovođenjem do sada postignutih sporazuma.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić, koji je kao premijer u ime Beograda potpisao Briselski sporazum, smatra da bi "bez tog dokumenta, Kosovo i Metohija odavno bilo zaokruženo kao priznata država, a pitanje je da li bi tamo bilo još Srba".

- Sporazum je bio maksimum od mogućeg. Daleko je od idealnog i od toga da ispunjava naše interese u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je rezultat politike predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem čiji je cilj bio da zaustavi zaokruživanje kosovske državnosti i da stvari vrati za pregovarački sto. Mi smo u tome uspeli. Od potpune propasti dotadašnje kosovske politike, kada se Srbija nije pitala ni za šta, a Kosovo dobijalo po jedno međunarodno priznanje dnevno, učinili smo da to ostane otvoreno pitanje koje bez Srbije ne može da bude rešeno - istakao je Dačić i podsetio da je Beograd uspeo u tome da čak 18 država, članica UN, uveri da povuku svoje priznanje.

PETKOVIĆ: NE ODUSTAJEMO OD ZSO

POVODOM devet godina od dogovora u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da "Beograd neće odustati od insistiranja na ključnoj tački tog dokumenta - osnivanju Zajednice srpskih opština".

- Prošlo je 3.287 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština i dalje odbija da ga primeni i osnuje ZSO, koja je srce dijaloga i zbog koje je Beograd ušao u proces normalizacije odnosa sa Albancima - rekao je Petković. - To što nakon devet godina Priština i dalje odbija da osnuje ZSO, pokazuje da ne želi da obezbedi kolektivna prava za srpski narod na KiM.

On je ukazao i na to da odgovornost za neosnivanje ZSO snosi i Evropska unija kao garant sporazuma.

KLARK NA MESTU ZLOČINA

PENZIONISANI američki general Vesli Klark i glavnokomandujući NATO za vreme bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, došao je u posetu Kosovu. Domaćini jednog od najvećih prijatelja lažne države biće Kurti i ministri tzv. kosovske vlade.

GUTERES PREDSTAVLjA IZVEŠTAJ O KiM

SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće danas redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji. U dokumentu koji se odnosi na period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine, Guteres žali što je u dijalogu Beograda i Prištine postignut samo "ograničen napredak", ukazuje da dijalog uz posredovanje Evropske unije ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa. On je pozvao vladu privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani. Guteres je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica. Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

STANO: ZAKAZAN SUSRET RADNIH GRUPA

U BRISELU će danas i sutra biti održana sledeća runda sastanaka radnih grupa Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, dok će se sastanak glavnih pregovarača, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, održati u četvrtak, najavio je za Tanjug portparol Evropske unije Peter Stano.

On je ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rešenja na dvema stranama. Kako je dodao, želja je da se do 21. aprila postigne napredak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a