SLOVENAČKI MINISTAR ODBRANE SLUTI NA ZLO: Bojim se da će se na Zapadnom Balkanu zbog Putinovog prijatelja Dodika dogoditi nešto loše

Novosti online

23. 02. 2022. u 12:26

SLOVENAČKI ministar obrane Matej Tonin kratko je gostovao na Si-En-Enu, gde je govorio o ukrajinskoj krizi. U intervjuu uoči obraćanja američkog predsednika Džoa Bajdena, Tonin je govorio o važnosti jedinstva zapadnih saveznika, a spomenuo je i slučaj Bosne i Hercegovine, prenosi 24ur.

СЛОВЕНАЧКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ СЛУТИ НА ЗЛО:  Бојим се да ће се на Западном Балкану због Путиновог пријатеља Додика догодити нешто лоше

Foto: Printskrin/ilustracija

Postupke Rusije opisao je kao jasno kršenje međunarodnog prava te rekao kako se radi o invaziji. No, priznao je da sankcije ne bi bile bolne samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju, zbog rasta cena gasa.

"Kao što sam rekao, sankcije moraju biti oštre, ali moraju biti usmerene na rusko vođstvo, posebno na firme i finansijske tokove", rekao je, dodavši da bi Rusija takođe mogla da izazove probleme na zapadnom Balkanu.

"Deo ruskog scenarija je taj da oni odvlače pažnju i bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gde Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze", rekao je.

Tonin smatrao da se ponavlja ruski scenario iz Gruzije i Krima pa je odbacio navode da je Putin uhvatio Zapad na levoj nozi, prenosi Jutarnji list.

FOTO: Depositphotos

"Na nivou NATO-a i EU imali smo puno ministarskih sastanaka i pokazali zajedništvo, što je naša najveća prednost. Ako je hteo podeliti EU, to mu je bio loš potez", rekao je Tonin.

Na pitanje treba li Ukrajinu sada primiti u NATO, Tonin je rekao kako je Slovenija već podnela predlog za ulazak Ukrajine u EU.

"Ukrajini sada treba jasan znak nade, a Slovenija je pokrenula inicijativu za ulazak u EU po brzoj proceduri. Moramo im pokazati da su deo Evrope", rekao je, ne spominjući članstvo u NATO-u.

(Jutarnji.hr)

BONUS VIDEO: NASER ORIĆ IGRAO KOLO DOK SU MI PALILI SINA: Majka žrtve pokazala jezive fotografije iz Podrinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!