UDAR IZ VAŠINGTONA: Amerika nam traži da se odreknemo i ruskog gasa?!

D. MILINKOVIĆ - E. B. TALIJAN

18. 02. 2022. u 09:00

OSIM već dobro poznatog zahteva da olabavimo veze sa Moskvom i Pekingom, u vrh liste zadataka koje Vašington ispostavlja Srbiji sada je izbio i jedan novi - da se naša zemlja odrekne ruskog gasa.

УДАР ИЗ ВАШИНГТОНА: Америка нам тражи да се одрекнемо и руског гаса?!

Foto arhiva

O ovim očekivanjima SAD, koje paradoksalno Srbiji suštinski ne nude nikakvu alternativu za "zavrtanje" gasovoda sa Istoka, otvoreno je govorio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, a nakon svoje šatl-diplomatije u Prištini i Beogradu.

On je u sredu, u jednom od potkomiteta za inostrane poslove američkog Senata, poručio da vlasti SAD pozivaju države Zapadnog Balkana, a pre svih Srbiju, da "traže alternativu ruskom gasu, uključujući obnovljive izvore energije i tečni prirodni gas". Eskobar tvrdi i da je oko ovoga "postignut određeni napredak" i da su američke vlasti blizu toga da se "neke zemlje oslobode potpune zavisnosti od ruskog gasa", ne otkrivajući na koji način bi to moglo da se realizuje.

- Pitanje zavisnosti od ruskih energenata nije problem samo za Zapadni Balkan, to je problem za veliki deo Evrope. U situaciji sa Balkanom postoji dodatni problem: oni su u velikoj meri zavisni od energije uglja. Imamo sveobuhvatnu strategiju energetske bezbednosti u kojoj je posebna pažnja posvećena obnovljivim izvorima energije, tečnom prirodnom gasu, alternativnim snabdevačima i putevima snabdevanja. Blizu smo oslobađanja nekih zemalja od potpune zavisnosti od ruskog gasa. Postoje ogromne mogućnosti za američke kompanije u ovom procesu - primetio je Eskobar tokom saslušanja u Senatu.

SAD su više puta nudile regionu različite izvore snadbevanja gasom, uključujući ponudu da se ruski prirodni gas zameni američki tečnim prirodnim gasom, koji je mnogo skuplji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, kaže, za "Novosti", da su nove američke ponude u najmanju ruku - nepristojne:

- Amerika koja nam ne nudi alternativu, koja priča o tečnom gasu koji nedostaje i nama i svima u Evropi, zahteva od država kao što je Srbija da se odriču realnog ruskog gasa i da sebi tako nanesu veliku štetu. To je potpuna drskost, bilo bi neshvatljivo da na nas vrše pritisak da kupujemo njihov gas i da ga imaju, jer je on skuplji od ruskog, a kamoli što ga nemaju. Ovo je potpuno neshvatljivo i govori o tome da Amerikanci u nekim stvarima potpuno gube kompas.

I Dejan S. Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, smatra da su ovakvi pristupi, u kojima se na nas vrši pritisak da se odreknemo sopstvenih interesa u zamenu za nekakve lepe reči o obećanja na dugom štapu, u najmanju ruku nekonstruktivni:

- Ovi poslednji zahtevi u vezi sa ruskim gasom su apsurdni. Ne samo da nema alternative ruskom gasu, koji naša zemlja nabavlja po najpovoljnijoj ceni, nego su ovakva spočitavanja Srbiji nekorektna i ne doprinose poboljšanju naših odnosa. Ovakvim pristupom Eskobar i nova američka administracija mogu samo da nas još više poguraju ka Istoku.n

ZARAĐUJU, A NAS NAPADAJU

I ESKOBAROVE poruke o saradnji sa Kinom, po Dragomiru Anđelkoviću, cinične su i licemerne:

- Optužuju nas za saradnju sa Pekingom, a najveće investicije ovde zapravo su povezane sa Amerikancima i Kinezima. Amerikanci se povuku iz Železare Smederevo, onda Kinezi kupe. Amerikanci nalazišta oko Bora preprodaju Kinezima. Sve što su Kinezi preuzeli kod nas, manje-više, povezano je sa nespremnošću kompanija iz SAD da razvijaju biznis u Srbiji, odnosno željom da zarade na saradnji sa Kinezima. I sad, problem je kada mi to radimo, a kada oni to rade onda je dobro.

"BALKANSKI TOK" DONEO SIGURNO SNABDEVANjE

SRBIJA, osim ruskog gasa, nema mogućnosti da u skorijoj budućnosti prima plavi energent iz bilo kog drugog izvora. Stručnjaci za energetiku za "Novosti" ukazuju da je tečni naftni gas preskup i ne može da konkuriše plavom gorivu iz cevi ni u ceni, niti u količini.

Naša zemlja je izgradnjom "Balkanskog toka", a krajem godine i dogovorom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o snabdevanju plavim gorivom obezbedila energetsku sigurnost, dok se mnoge evropske države, u jeku ukrajinske krize, suočavaju sa brojnim izazovima u ovoj oblasti. Kapacitet tog gasovoda je 15,75 milijardi kubnih metara plavog energenta godišnje, i obezbeđuje nam potrebne količine i za privredu i za građane.

- U sledećih 15 godina neće biti na tržištu drugog gasa za nas - ističe predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

Povodom preteranog naglašavanja značaja izgradnje interkonektora Srbija - Bugarska u javnosti, Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku, ukazuje da nema plavog goriva koje bi moglo da potekne tim pravcem. Osim toga, njegov kapacitet je mali, svega 1,8 milijardi kubika.

- Da bi gas stizao tom trasom do naše zemlje, mora da se izgradi i deo gasovoda sa bugarske strane, kao i interkonektor između Bugarske i Grčke, a to nije ni započeto - objašnjava Zdravković. - Takođe, još nisu krenuli radovi ni na terminalu u grčkoj luci Aleksandrupolis odakle bi trebalo da se doprema plavi energent.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024