GABRIJEL ESKOBAR: Države Zapadnog Balkana, a pre svega Srbija da traže alternative ruskom gasu

Tanjug

17. 02. 2022. u 18:01

AMERIČKE vlasti pozivaju države Zapadnog Balkana, a pre svih Srbiju, da traže alternativu ruskom gasu, saopštio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar, tvrdeći da je u tom nastojanju postignut određeni napredak.

ГАБРИЈЕЛ ЕСКОБАР:  Државе Западног Балкана, а пре свега Србија да траже алтернативе руском гасу

Foto Tanjug/AP

Govoreći u sredu u jednom od podkomiteta za inostrane poslove američkog Senata, Eskobar je naglasio da su SAD, što se tiče pitanja energetske bezbednosti, "podstakle Srbiju da razmotri alternative ruskom gasu, uključujući obnovljive izvore energije i tečni prirodni gas", preneo je Sputnjik.

- Postigli smo određeni napredak u tome, rekao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, američke vlasti su blizu toga da se "neke zemlje oslobode potpune zavisnosti od ruskog gasa".

- Ako SAD uspeju da smanje udeo ruskog gasa na Zapadnom Balkanu, rezultat će biti stvaranje veliki privrednih mogućnosti za američke energetske kompanije u smislu kretanja regiona ka 'više obnovljivim energetskim' izvorima, rekao je Eskobar.

Foto N. Skenderija

SAD su više puta ponudile regionu različite izvore snabdevanja gasom, uključujući ponudu da se ruski prirodni gas zameni američki tečnim prirodnim gasom, podsetio je ruski medij.

Istovremeno, u jeku krize u odnosima Vašingtona i Moskve zbog Ukrajine, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena kritikuje projekat gasovoda Severni tok 2, kojim bi bile povećane isporuke ruskog gasa Evropi.

BONUS VIDEO:

IZGRADNjA GASOVODA SRBIJA-BUGARSKA: Premijerka Brnabić prisustvovala početku radova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (19)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada