PETKOVIĆ: Nezavisnost Kosova je za nas neprihvatljiva

Tanjug

17. 02. 2022. u 13:23

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas, povodom 14. godišnjice samoproglašene Republike Kosovo, da je otcepljenje južne srpske pokrajine protivpravni akt nasilja i samim tim neprihvatljiv za Srbiju, ali i za veći deo čovečanstva.

ПЕТКОВИЋ: Независност Косова је за нас неприхватљива

Foto: Tanjug

- Za nas je to akt nasilja i protivpravni akt otcepljenja od Srbije, zato je ta nezavisnost neprihvatljiva. Veći deo čovečanstva ne priznaje nezavisnost Kosova, kao što ni veći broj zemalja članica UN ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova - istakao je Petković.

Na pitanje kako mu danas izgleda samoproglašena država Kosovo, Petković je odgovorio da Priština već 14 godina bezuspešno pokušava da postane država.

- Upravo zato što je to bio akt nasilja i protivpravni akt, ta nezavisnost je neprihvatljiva i lažna - istakao je Petković.

On kaže da je neophodno naći kompromisno rešenje za južnu srpsku pokrajinu.

- Ako želimo da idemo napred, da se dogovaramo, da gradimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine potrebno je da u Briselu, tamo gde pregovaramo, dođemo do kompromisnog rešenja, sve drugo vodi u zaoštravanje odnosa i na terenu i na međunarodnoj sceni - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On naglašava da, zahvaljući predsedniku Aleksandru Vučiću, mi danas možemo da kažemo da je Srbija nezavisna zemlja koja samostalno donosi odluke i brani svoj narod na KiM i bori se za KiM.

Naša situacija nije jednostavna i naš manevarski prostor je sužen, ali se borimo i tražimo rešenja, ističe Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)