NE NUDE NOVU ZSO: Eskobar i Lajčak nisu predstavili modifikaciju dogovora iz 2013.

M. STANOJKOVIĆ

05. 02. 2022. u 09:11

AMERIČKO-evropski dvojac Beogradu nije ponudio nove modele u vezi sa Zajednicom srpskih opština, a naša strana ne bi ni ulazila u taj aranžman rešena da se ispuni ono što je i potpisano u Briselu pre skoro devet godina.

НЕ НУДЕ НОВУ ЗСО: Ескобар и Лајчак нису представили модификацију договора из 2013.

Eskobar i Lajčak tokom posete Prištini

Ovo je, u najkraćem, pozicija Beograda koja je obrazložena i Gabrijelu Eskobaru i Miroslavu Lajčaku, koji su juče u našem glavnom gradu završili mini-turneju započetu posetom Kosovu i Metohiji. Upravo su pred vlastima u Prištini odškrinuli vrata nekakvim novim pregovorima o ZSO, stvarajući opravdanu zebnju u srpskom timu i otvoreno pitanje: zašto bismo pregovarali o nečemu što je već dogovoreno pre 3.201 dana, sa sve pečatom EU?

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kazao je juče da je Briselski sporazum postavio jasne okvire za formiranje ZSO i da Priština mora da ispuni obaveze koje je u dosadašnjem dijalogu preuzela. On je, posle razgovora sa Eskobarom i Lajčakom istakao da nekih novih predloga o ZSO nije bilo i naveo je da će se nakon ove posete tek videti da li je Aljbin Kurti promenio retoriku.

- Posvećeni smo dijalogu o normalizaciji odnosa, gde smo samo mi taj činilac u dijalogu koji je uvek konstruktivan i koji od dijaloga ne beži. Ali, suviše je nepoverenja, propuštenih prilika i datih obećanja, koja su ostala neispunjena da biste mogli da verujete ijednoj Kurtijevoj izjavi ili nečemu što je izrečeno u susretu sa predstavnicima SAD i EU. Neka vreme pokaže da li će oni ispuniti ili ne. Mi smo na gotovo svim sastancima sa stranim predstavnicima uvek upozoravali na praksu jednostranih poteza Prištine, koja je uspostavljena od 2008. godine i kojoj je veoma teško stati na put.

Srpski zvaničnici i posle sumiranja razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, podsetili su da od 2013. godine Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO. Takođe, kako navode, ne sprovodi dogovore iz oblasti energetike, pravosuđa, ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM na kojima se po saznanjima nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih u ratu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovio je za "Novosti" da su se od predstavnika EU i SAD čule važne poruke da svi postignuti sporazumi moraju da se ispune, među kojima je i ZSO, kao i da se nada da su u Prištini te poruke svi dobro čuli i razumeli.

- Osnivanje, struktura, modalitet, funkcionisanje i nadležnosti ZSO jasno su definisane Briselskim sporazumom iz 2013. godine i Sporazumom o opštim principima iz 2015. Po tom pitanju jedino o čemu možemo dodatno da razgovaramo jeste kako dogovoreno da se ispuni. Beograd je opredeljen za dijalog i čvrsto stoji na međunarodnim stanovištu - pacta sunt servanda da se sporazumi moraju poštovati.

Da se priča o formiranju zajednice srpskih opština uprkos svim razgovorima, vrti ukrug, smatra i predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun:

- Ovo je priča koja ne donosi rezultat, a Priština ne preduzima nikakve aktivnosti od onoga što je dogovoreno. Posetu Eskobara više vidim kao početnu, protokolarnu turneju, kojom se demonstrira usaglašavanje politike EU i SAD po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Sad je pitanje da li su ove Lajčakove izjave približavanje stavu SAD. Na zatvorenom sastanku sa predstavnicima prištinskih vlasti rečeno je da treba da dođe do međusobnog priznavanja. To nije zvaničan stav, ali je neka priprema za to.

POKUŠAJ HAPŠENjA RADOIČIĆA

POTPREDSEDNIKA Srpske liste Milana Radoičića, kosovska policija pokušala je juče da uhapsi na administrativnom prelazu Brnjak. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tim povodom, istakao je da je pokušaj vlasti u Prištini da bez ikakvog valjanog dokaza uhapse Radoičića, novi udar na Srbe na Kosmetu.

- Zarad istine naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje Radoičića ne sadrži nijedan dokaz niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi izdavanje dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom on nema nikakve veze - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a