KINA PODRŽAVA RUSIJU PO PITANJU NEDELJIVOSTI BEZBEDNOSTI: Nastaviće se produbljivanje prijateljstva i strateške saradnje

Novosti onlajn

03. 02. 2022. u 15:54

KINA podržava stav Rusije o nedeljivosti bezbednosti, rekao je šef kineske diplomatije Van Ji tokom sastanka sa ruskim ministrom Sergejem Lavrovom u Pekingu.

КИНА ПОДРЖАВА РУСИЈУ ПО ПИТАЊУ НЕДЕЉИВОСТИ БЕЗБЕДНОСТИ: Наставиће се продубљивање пријатељства и стратешке сарадње

Foto: EPA

- Ruska strana je izvestila kinesku stranu o najnovijim dešavanjima u odnosima između Rusije i SAD i Rusije i NATO-a, ukazavši na nepromenjiv stav o nedeljivosti bezbednosti. Kina razume i podržava taj stav - navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Takođe je saopšteno da će se Rusija i Kina zajednički suprotstavljati politizaciji sporta.

- Obe strane su se jednoglasno složile da razvijaju olimpijski duh, da se zajednički suprotstave politizaciji sporta i da podržavaju uspešno održavanje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu - navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Rusija i Kina se zalažu za mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, a takođe istupaju protiv blokovske konfrontacije u regionu, precizirano je u saopštenju.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, Avganistanu, na Korejskom poluostrvu, o saradnji u okviru BRIKS-a, kao i o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

U saopštenju se ističe da je Kina spremna da nastavi da „produbljuje prijateljstvo i stratešku saradnju sa Rusijom na osnovu sporazuma koje su sklopili lideri dve zemlje, a takođe da brane međunarodnu pravdu za dobrobit naroda obe zemlje i celog sveta“.

Nakon sastanka strane su potpisale dokument o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Zimske Olimpijske igre održaće se u Pekingu od 4. do 20. februara. Otvaranju će prisustvovati i ruski predsednik Vladimir Putin.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna